От векове на джинджифила се приписват лечебни свойства.

 

И един от най-известните му ефекти е да намалява болката и гаденето, поради което традиционно се препоръчва при мигрена.


 

Преглед на проучвания, проведени от изследователи от Националния институт по психично здраве и невронауки в Бангалор, разкрива, че коренът на джинджифил може да се използва за ефективен домашен лек за облекчаване на симптомите на мигренозни пристъпи.

 

Добър домашен лек, за който според съществуващите научни доказателства не може да се гарантира по никакъв начин, че има същото действие като лекарствата. Може да служи като помощно средство за лечение.

 

Свойствата на джинджифила

Използването на корен от джинджифил като подправка е много често срещано в южноазиатската кухня, но това растение расте в много части на света и традиционно се използва като лечебно средство.

 

Джинджифилът съдържа фенолни съединения, терпени, полизахариди, липиди и органични киселини като 6-гингерол.

 

Химически вещества, които според д-р Андраде, професор по клинична психофармакология и невротоксикология и автор на изследването, биха допринесли за следните ефекти:

  • Антиоксидант и намаляване нивата на простагландините;
  • Намалява нивата на липидите и кръвната глюкоза;
  • Предпазва вените;
  • Намалява гаденето и повръщането, свързани с бременност, химиотерапия или морска болест;
  • Облекчава дисменореята 

Ползите от джинджифила се предполага, че са важни и за състояния като алергичен ринит, диспепсия, диабет, сърдечносъдови заболявания и дори рак, отбелязва д-р Андраде.

 

По същия начин в невропсихиатрията има спекулации за ролята на джинджифила за намаляване на симптомите на деменция.

 

Джинджифил и мигрена

Д-р Андраде припомня, че джинджифилът отдавна се препоръчва като ефективен домашен лек за мигрена.

 

Две проучвания изследват ефективността на джинджифила спрямо плацебо и установяват, че джинджифилът намалява главоболието 2 часа след приема.

 

В сравнение с плацебо джинджифилът намалява наполовина риска от гадене и повръщане, причинени от мигрена.

 

Друго проучване разглежда превантивната ефикасност на джинджифила и установява, че той е само малко по-ефективен от плацебо за намаляване на месечната честота на мигренозните пристъпи наполовина.

 

Следователно превантивната сила на този корен би била незначителна.

 

Добър домашен лек

Вече знаем, че джинджифилът облекчава болката, гаденето и повръщането в сравнение, но това не намалява броя на месечните кризи.

 

Специалистът предупреждава, че ако джинджифилът се приема като домашен лек, трябва да се знае, че химическият състав може да варира в зависимост от това как се приема - като запарка или екстракт и в зависимост от използваната доза. 

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/neurologia/jengibre-remedio-casero-eficaz-aliviar-migrana_6635

https://www.psychiatrist.com/jcp/neurologic/migraine/ginger-for-migraine/