Кактус Нопал, известен още като „бодлива круша“, расте в планините на Мексико. Още от древни времена е използван едновременно за храна и лекарство.


Освен приятен вкус, кактусът има и полезни витамини и хранителни вещества като витамин С, витамини от група В, бета каротин, минералите калций, магнезий и желязо, пектин, фибри, аминокиселини.


Плодовете на кактуса се наричат "тунас". Вкусът им наподобява този на меда. Освен в суров вид, могат да се прилагат като съставка на чудесни свежи напитки.Ацтеките приемали кактусите като храна за кралски особи и подсилващо здравето средство за бойци. Нопал става популярен в днешно време, употребява се под формата на прах. Смята се, че подпомага лечението при различни метаболитни, храносмилателни и сърдечни проблеми.


Ето и начините, по които кактусът помага при различни здравословни състояния:


Стабилизира кръвната захар
Кактусът съдържа високо количество бавно смилаеми влакна. Има свойството да забавя усвояването на храната, когато се приема непосредствено преди или по време на хранене. Нопал има ефект да намалява гликемичния индекс на храните. Клиничните тестове показват, че хората с високи нива на кръвната захар сутрин, които консумират кактуса на закуска, в последствие имат по-ниски или нормални нива на кръвна захар.


Спомага понижаването на холестерола
Фибрите и стеролите в Нопал се свързват с жлъчни соли в червата, което ограничава количеството на мазнините в кръвта - холестерол и триглицериди. По този начин се намаляват нивата на вредните липиди в кръвта.


Пречиства кръвоносните съдове
Плаките са области на възпаление, оформящи се по стените на кръвоносните съдове. Те могат да втвърдят или дори да блокират артериите. Стеролите на кактуса, заедно с полифенолите и гликопротеините, служат като антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и защитават от образуването на плаки.


Почистват дебелото черво
Заради неразтворимите фибри в кактуса, консумацията му представлява лесен начин за поддържане перисталтиката на червата. Нопал съдържа разтворими растителни влакна, които помагат за отделяне на токсините, в това число и канцерогени, от дебелото черво.


Успокоява стомаха
Кактусът съдържа клей, който балансира pH в стомаха и успокоява лигавицата му. Тестове показват, че „бодливата круша“ стимулира заздравяването на язви на стомаха и намалява възпалението на стомаха.


Предпазва черния дроб
Тъй като Нопал съдържа флавоноиди, е полезен за неутрализирането на свободните радикали. Кактусът помага и за абсорбиране на токсините, намаляващи натоварването на черния дроб. Подкрепяйки го, балансът на функциите в организма, включително и на тези на имунната система, е по-лесно изпълним.


Срещу махмурлук и затлъстяване
Нопал противодейства на ефектите от употребата на алкохол. Той помага за рехидратирането на организма, успокоява болките в стомаха и подобрява чернодробната функция. Предотвратява главоболието и неприятното чувство на сутринта, т.е. махмурлука. Когато се приема преди хранене, създава усещане за ситост и така предотвратява евентуално преяждане. Допринася за нормализиране на кръвната захар и предотвратява появата на "вълчи глад".