Босилекът (Ocimum basilicum) е ежегодно тревисто растение. Всяка една част от него, листата, семената, цветовете и етеричното масло има лечебни свойства. Освен за подобряване на здравословното състояние, босилекът може да се използва и за подмладяване и успокояване на кожата.
 
Отварата от босилек може да се прилага като тоник за лице. Почиства и детоксикира кожата, като я прави сияйна и нежна.
 
Намачканите листа от босилек до образуването на гъста паста, могат да се използват като маска за лице. Подходяща е за почистването на лицето от черни точки и намаляване отделянето на себум.
 
Употребата на етерично масло от босилек допринася за подобряване циркулацията на кръвта и по този начин помага за увеличаване на обмяната на веществата.
NEWS_MORE_BOX
 
Маслото е полезно за кожата и косата. Намира се широко в хранителните добавки за подобряване на тонуса и еластичността на кожата. Използва се при акнеична кожа и инфекции.
 
Благодарение на антиоксидантните си свойства, босилекът подпомага заздравяването на кожата и намалява риска от различни възпаления, заболявания и инфекции.
 
Етеричното масло е с антибактериално действие срещу Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis и Escherichia coli, антисептично срещу Proteus vulgaris, Bacillus subtilis и Salmonella paratyph и противогъбично срещу Candida albicans, Penicillium notatum и Microsporeum gyseum.