Растението чай (Camelia sinensis) е с две основни разновидности– китайски и индийски чай и е от семейство Чаеви (Theaceae). То представлява вечнозелен храст, висок до 10 м. Растенията, които се отглеждат в плантации достигат не повече от 1 – 3 м. Храстът е с последователни листа и бели или розови цветове с приятен аромат. Родината на чаения храст е Южен Китай. Отглежда се в много страни, но едни от най-големите производители на чай са Индия, Шри-Ланка (о. Цейлон), Пакистан, Китай, Япония и някои страни в Южна Америка (Аржентина, Боливия и Перу).

 

Производството на чай. В зависимост от начина на обработка на листата се получават няколко сорта чай, от които главно се използват черен и зелен чай. Черният чай се получава след три манупулации на листата – увяхване, ролиране и ферментиране. При тази обработка листата променят своя вкус и мирис в следствие на окислителните процеси, които протичат. Увяхването е процес, който се извършва за около 18 часа при затопляне на помещението до 30 – 40 градуса, в резултат на което листата стават меки и еластични.


 

Ролирането се прави в специални уреди, при което листата изпускат сок. Ферментацията се провежда в топли и влажни помещения в продължение на няколко часа, след което чаят придобива съответните му цвят аромат и вкус. По време на тези обработки и най-вече по време на ферментацията много от съставките на чая търпят химични промени. Окисляват се галовата киселина катехините, аминокиселините и др. Зеленият чай се получава при изсушаване на листата, без да се подлагат на ферментация.

 

Действие и приложение. Чаят действа възбуждащо на сърдечната дейност и дишането. Ободряващото му действие се дължи на високото съдържание на кофеин. Отпадъците от чаеното производство се използват за получаване на кофеин.

 

Проучване, проведено в лондонски университет доказва, че чаят намалява стреса като понижава нивата на кортизол в кръвта. Изследването е показало, че стресовите нива на хората, пиещи чай падат по-бързо от колкото при тези, които не пият.

 

Химичен състав. В чаят се съдържат от 2 до 5% кофеин, малки количества теобромин и теофилин. В дрогата се съдържат още танини, етерично масло, никотинова и пантотенова киселина и витамини С, В1 и В2.