Юка е растение, което се среща често като украса в дома или офиса. То обаче може да се приема като храна или добавка. Корените на растението са подобни на картофа. Богати са на фибри и имат редица ползи за здравето. 
 
Растението често пъти влиза като съставка в билколечението и като такова много хора го използват, за да преборят болката, причинена от артрита. Обяснението за този благоприятен ефект на юката е, че тя съдържа компоненти, които потискат възпалителните процеси. А именно те се считат за основния виновник, който причинява развитието на ставното заболяване. 
 
Въпреки че растението все още не е подложено на клинични изследвания, проведени проучвания показват, че екстрактът от юка успешно би могъл да се включи при лечението на артрит.
 
Коренът съдържа хондроитин сулфат и глюкозамин – вещества, които облекчават симптомите на заболяването на ставите. 
NEWS_MORE_BOX
 
Друг полезен ефект на юката е, че значително понижава нивата на „лошия“ LDL холестерол, а освен това помага и в борбата срещу оксидативния стрес, тъй като потиска свободните радикали. Това се твърди от изследване от 2003 г., публикувано в сп. Nutrition.
 
Авторите смятат, че полезният корен може да засили защитните сили на организма и да е от полза в борбата срещу сърдечносъдовите заболявания
 
Самолечението на хронични заболявания с това растение не е препоръчително, тъй като то все още не е изучено и консумацията му може да доведе до сериозни нежелани последици върху здравето, все пак напомнят специалисти.