Игликата (Primula veris) също се използва с медицински цели. Приема се, че е ефективна при запушен нос, възпалено гърло, кашлица, бронхит, но и не само.

Комбинация на иглика с други билки като тинтява, бъз, върбинка и киселец е от полза при синузит – намалява отока и болката при състоянието. Обикновено се приема три пъти дневно, за период от една-две седмици. Съединения в игликата, конкретно, спомагат отпушването, втечняване и оттичането на секретите.

В комбинация с мащерка се дава за подобряване симптомите при бронхит, каквито са кашлицата, повишената температура. Двете билки стимулират отделянето на мукус от тъканите на дихателните пътища, което предотвратява болезненото дразнене в гърлото при кашляне и спомага потискането на инфекцията. Игликата се подава и като подходящо лечебно растение дори при  „магарешка кашлица“ (коклюш) и астма.

С игликата може да се бори безсънието и некачествения сън, световъртеж, да се подпомогне сърцето, включително при сърдечна недостатъчност. Билката помага и при главоболие, мускулни спазми, невралгия и хистерия. Повишава отделянето на урина и е от полза при подагра.

NEWS_MORE_BOX

 

 


Тъй като има риска да повлияе терапията за контрол на кръвното налягане, поради което се препоръчва на тези пациенти да я избягват.

Прием в малки количества на билката през устата се смята за безопасен. Има данни, че при по-високите дози на прием на комбинацията от 5-те билки са възможни оплаквания от поява на алергичен кожен обрив и разстройство на храносмилателната система. В този смисъл и тъй като липсват достатъчно данни се препоръчва са бременни и кърмещи жени да избягват употребата на игликата.