Игликата е голям род многогодишни растения, цъфтящи от февруари до края на май, като основните представители в България се наричат Primula veris и Primula officinalis а на запад, към границата със Сърбия се намира и подвида Primula veris macrocalyx.
 
Растенията от рода Primula се използват в традиционната кухня и медицински практики на много народи. В испанската кухня, те са популярна добавка към салати, а в английската – добавка към вино и оцет. В народномедицинските практики, извлеци и настойки от игликата се използват за отхрачване при бронхити, смята се, че имат свойствата и на диуретик и засилват стомашната секреция. Могат да успокояват нервната система.
 
След химичен анализ на билката се оказва, че тя съдържа изобилие от тритерпенови сапонини като примулувата киселина в корените си и високи количества флавоноиди в листата и цветните си части.
 
Сапониновите съединения в растението имат защитен ефект за тях, отблъскат пасящите животни и предотвратянат развитието на гъбични и бактериални инфекции. При човека имат предполагаеми ползи за храносмилателната система. Единствените налични данни за ефекта на сапонините от това растение са от изследване от 2009 година, в което се твърди за някои ползи за човешкото здраве, но съзнателно се пропуска факта, че завишеният прием на сапонини се свързва с токсично натравяне на организма. Поради това се съветва избягване на консумирането на кореновите части на билката.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Листата и цветните части, които най-често се използват за направата на билкови чайове са богати на флавоноиди – три класа кетон-съдържащи съединения, с ясно изразени антиоксидантни, противовъзпалителни и антибактериални свойства. 
 
Флавоноидите потискат възпалителните процеси, като понижават активността на реактивните кислородни и азотни съединения и понижават нивата на производство на свободни радикали (като циклооксигеназа).
 
Антибактериалните свойства на флавоноидите също са добре познати, като могат да бъдат директни и индиректни (подсилващи действието на антибиотици).