Човешкият стомах е чувствителен и комплексен орган, който работи благодарение на сложно взаимодействие между мускули, нервни окончания и жлези. Командва се от ентералната нервна система, която може да функционира независимо от главния мозък. И най-дребните дразнения могат да нарушат баланса му и да доведат до различни стомашни проблеми – болка, подуване и тежест, киселини, газове.


Два са основните причинители на стомашни проблеми – неправилното хранене и стресът.


Бързото или нередовното хранене, както и консумацията на тежки и пикантни храни натоварват стомаха и често предизвикват стомашни оплаквания. Обилното хранене е също възможен фактор. При много хора проблем предизвикват и необичайните храни – например, когато посещават място с различна кухня от тази, с която стомахът им е свикнал.


Стресът води до проблеми по два начина – чрез нарушение на работата на нервната система и повишена консумация на алкохол и цигари. Стресът е вследствие от напрегнатото ежедневие, забързания начин на живот, семейни проблеми и други фактори.


Активната почивка на определен интервал от време е необходимо условие, за да може организмът да превъзмогне негативите на стреса. Релаксът позволява на тялото да се възстанови след периоди на напрежение и натоварване. Редовната двигателна активност също е фактор, който се отразява, както на здравето на целия организъм, така и на правилното функциониране на стомаха.


Когато стресът не се преодолее, напрежението се проявява във вид на оплаквания от страна на храносмилателната система, като синдром на нервния стомах. При положение, че оплакванията са чести, се налага медикаментозна терапия.


От години в Германия се използва Иберогаст – фитопродукт с комбинация от 9 растителни съставки, който действа успешно срещу стомашни оплаквания.
Това е продукт на растителна основа, при който липсват страничнте ефекти, характерни за стандартните лекарствени средства. Иберогаст се отличава с добрата си ефективност, поради комплесният механизъм на действие върху отделните симптоми, които по принцип изискват прием на няколко различни медикаменти.


Продуктът е безопасен и може да се приема продължително време без да доведе до нежелани странични ефекти.


Може да научите повече за 9-те билки, включени в продукта и как Иберогаст помага при различните стомашни проблеми.