Възпалението на средното ухо е много често срещано, особено при децата. То бива остро и хронично.


Острото възпаление се явява най-вече в края на острото възпаление на носа, гърлото, околоносните кухини, като се разпространява и върху средното ухо. Това става най-често при грип, простуда от течение на въздуха, пътуване в отворен автомобил. При кихане и кашляне гнойни частички от горния респираторен тракт също могат да достигнат до средното ухо и там да предизвикат възпаление.


Хроничното възпаление се развива като последица на острото възпаление на средното ухо. При острото възпаление се усещат силни болки в ухото и около него, които ту минават, ту избухват изведнъж. Болката може да обхване и съответната половина на главата. Болният е отпаднал, има температура, понякога световъртеж и повръщане. Слухът намалява, болните се оплакват от шум в ухото. При спукване на тъпанчето от ухото изтича гной, след което общото състояние се подобрява. Този е, може да се каже, най-благоприятният изход. В други случаи обаче, когато температурата продължава да бъде висока, настъпват усложнения — абсцес, менингит и други. Гнойта може лесно да нахлуе в мозъка и да предизвика менингит или сепсис (инфекция на кръвта).


Хроничното възпаление е най-честата причина за глухотата.

NEWS_MORE_BOX

 


Според изследователи от Медицинския център към Университета "Уейк Форест", инфекциите на средното ухо, които засягат повече от 85% от децата на възраст под 3 години, могат да бъдат предизвикани от вирусна инфекция, а не само от бактериална инфекция.


Чрез едновременно инфектиране на носа с грипен вирус и бактерия, която е една от водещите причини за ушни инфекции при децата, изследователите са открили, че състоянието се характеризира с възпаление на носната тъкан и значително се увеличава броят на бактериите и способността им да преминат през евстахиевата тръба и да заразят средното ухо. Изследването е публикувано в текущото онлайн издание на Американското дружество за инфекция и имунитет.

Нормално, всеки човек има бактерии в носа, но те не предизвикват проблеми. Според главният автор на изследването, д-р Едуард Суорд, професор по микробиология и имунология в Университета Уейк Форест, САЩ, при определени условия, тези бактерии могат да мигрират към средното ухо и да причинят инфекция там.

В публикацията се споменава откриването на бактерията Streptococcus pneumoniae при децата в две разновидности, едната е сравнително инвазивна, а другата относително доброкачествена. По-инвазивната се открива по-често в инфектираните уши на децата. Като заключенията са, че грипният вирус допринася за бактериалния растеж и ушната инфекция, независимо от разновидността на бактерията намираща се в ухото.


Според Суорд тези открития навеждат на мисълта, че грипът модифицира отговора на имунната система към тази бактерия, предизвиквайки дори предварително считаната за доброкачествена разновидност да инфектира средното ухо.