Грейпфрутът (лат. Citrus paradis) е вечнозелено дърво от семейство Седефчови (Rutaceae). На височина достига 8 до 15 м с добре оформена корона. Листата му са едри с яйцевидна форма, цветовете са бели и ароматни, събрани в кичури. Плодовете са едри с дебела кора. Месестата част е ядлива със сладко-кисел вкус.

 

Популярното му название грейпфрут се дължи на неправилното класифициране на плодовете му като разновидност на гроздето от английския ботаник Джон Лунан. Ботаническото си название, растението получава едва през 1837 г. от Джеймс Макфейдън, който го обособява като самостоятелен вид.


 

Учените смятат, че грейпфрутът е произлязъл от кръстосването на портокал с помелус. В книгата си "Естествена история на остров Барбадос" през 1750 г. Хугес го споменава като "забранен" плод.

 

Действие и приложение. Плодовете на грейпфрута се отличават с високо съдържание на витамин С, антиоксиданти, минерали и други витамини. Той притежава имуностимулиращо, антиоксидантно  и антивирусно действие.

 

Сокът от грейпфрут в комбинация със сок от лимон действа тонизиращо и ободряващо. Използва се при умора и първи симптоми на простуда и грип. Доказано е противовирусното действие на грейпфрута, особено добър ефект има срещу инфлуенца вирусите. Горчивата му съставка - марингин тонизира организма и засилва естествените му съпротивителни сили. Екстракт от плодовете на грейпфрут влиза в състава на хранителни добавки, които се използват като имуностимулатори и противовирусни продукти.

 

Грейпфрутът успешно регулира дейността на стомаха и червата. Той може да се използва както при запек, така и при разстройство. Плодът стимулира отделянето на храносмилателни сокове и по този начин подобрява дейността на стомаха и червата.

 

Сокът от грейпфрут действа инхибиращо (потиска действието) върху дейността на голяма част от чернодробните ензими, които метаболизират приетите лекарства. В резултат на това едновременният прием на грейпфрут с някои лекарства може да засили нежеланите ефекти на лекарствата или да компрометира ефекта им. Не е желателен едновременният прием на грейпфрут с хормонални продукти, съдържащи прогестерон, кортизол, тестостерон. При такава комбинация се намалява действието на лекарствения продукт.

 

Също така не е желателна комбинацията на грейпфрута с болкоуспокояващи, антидепресанти, успокоителни, антиалергични, лекарства за еректилна дисфункция и др. В тази комбинация са възможни някои странични ефекти като: световъртеж, гадене, дезориентация и др.