Лободата, сякаш остава в сянката на зеленчуци като спанак, лапад и коприва. Всъщност, лободата е едно от най-древните подобни растения, познато на хората и преди хилядолетия са ѝ отдавали заслуженото, като полезен дар от природата.

 

Лобода може да се срещне както в градините, така и като диворастящо растение. Добре е да се знае, че от голямото ботаническо семейство лободови има само две разновидности на градинската лобода, които представляват интерес – зелената и жълтата.


 

Гърците от хилядолетия използват лободата при проблеми с черния дроб и жлъчката, жълтеница и др. В българската народна медицина лободата се използва при някои стомашни заболявания.

 

Има изразени бактерицидни свойства. Тя се използва и като болкоуспокояващо, успокоително, а също така и противовъзпалително, отхрачващо, слабително, противоглистно и жлъчкогонно.


Сок или настойка от листата на лободата се използват като превенция на кариеси. Отдавна се знае, че лободата е прекрасно средство при зъбобол и заболявания на венците. Използвали са я, за да направят зъбите си здрави, устойчиви, красиви и най-главното – бели.

 

На малките деца са давали семената като профилактика на паразитните заболявания.


Ако семената ѝ не са обработени термично, те може да се използват като антиеметик. Листата може да се прилагат външно като се наложат върху открита рана, за да предотвратят загнояване.

 

Салата, приготвена от младите листа (или преминали лека термична обработка) се препоръчва при истерия, депресия и неврози, заболявания на белите дробове, проблеми с менструацията при жените и като витаминозно средство. Тя действа и като меко слабително. Лободата е подходяща за приготвяне на свежи витаминозни смутита, които имат чудесен ефект при запек, стоматит, афти, кариеси.

 

Химичен състав. Лободата, заедно с всички зеленолистни зеленчуци са богат източник на бета-каротен. Тя е богата и на много минерали и пълноценен източник на желязо, цинк, калций, магнезий, калий. 100 г листа от лобода съдържат 6,1 г манган. Листата на лободата са богати и на витамин С, рутин и белтъчини.