Кой не познава аромата на липата? Повечето хора го харесват, за други този аромат е свързан с мъчителна сенна хрема.
Според Келтите това дърво е било символ на мъдрост и любов.

 

В българската народна медицина липата е широко употребявана. Известна е като естествен антибиотик. Препоръчва се редовен прием по време на грипния сезон. Действайки противовирусно и антибактериално растението може да ни предпази от зимните инфекции.


 

Тя е подходяща при респираторни заболявания и настинки. Действа потогонно, противовъзпалително и подпомага отхрачването. Засилвайки изпотяването растението подпомага изхвърлянето на вредните токсини от организма. Още при първите симптоми на настинка се препоръва чаша топъл чай от липа с лъжица мед. Той ще успокои болките и възпалението в гърлото и подпомага понижаването на температурата. Ще намали кашлицата. Инхалациите няколко пъти на ден също оказват благоприятен ефект върху кашлицата и запушения нос.

 

Има изследвания, които показват, че редовният прием на липов чай при астматици разрежда пристъпите.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Органичните киселини, които се съдържат в цетовете на липата, заедно с етеричните масла и флавоноидите имат обезболяващ ефект. Това прави липата подходяща при мигренозни състояния, стомашни колики.

 

Флавоноидите в състава на липата са отговорни за диуретичните й свойства. Чаят се препоръчва при камъни в бъбреците или възпалителни състояния.

 

Чаят е подходящ и при лошо храносмилане, подут стомах, киселини и рефлукс след нахранване.

 

Липата притежава седативен ефект. Това я прави подходяща за третиране на безсъние. Чаша чай преди лягане ще подпомогне заспиването и ще подобри качеството на съня. Чаят от липа е подходящ за смъкване на ежедневния стрес и напражение. Може да се използва и при деца с хиперактивност и прекалена емоционалност. Чаят оказва и тонизиращ ефект при умствена умора.

 

Липовият цвят се използва и в ароматерапията като успокояващ агент. Ароматни соли от липа в горещата вана ще намалят стреса и преумората.