Годжи бери, императорско плодче, китайска шипка са само част от имената на това хималайско растение. 
 
Древна китайска легенда разказва за билкар – Ли Чинг-Юн, който живял цели 256 години, в неговото меню присъствало именно растението Годжи бери.
 
Днес ние познаваме растението като супер храна, мощен антиоксидант и източник на витамин C. Освен това то е източник още на витамин А,B, ликопен, стероли, фибри, полизахариди, зеаксантин и много минерали (селен, желязо, цинк, калий, калций и др.)
 
Годжи бери в помощ на зрението - изключително подходящ при нощна слепота. Съдържанието на лутеин и зеаксантин предпазват очите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и пораженията, които нанасят – катаракта, дегенерация на макулата. При изследване се намира, че при редовен прием на 15 г плод в продължениена 28 дни, значително се покачват нивата на зеаксантин.
 
Ликопентът в растението придава не само червения му цвят. Като силен антиоксидант той предпазва сърдечносъдовата система от оксидативен стрес.
 
Фитостеролите (бета-ситостерол) в плодовете понижават нивата на холестерол и подпомагат подържането на нормални нива на кръвното налягане.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Съдържанието на цинк и витамин C Подпомагат подържането на здрава имунна система.
 
Редовният прием на Годжи бери подобрява настроението. Доказана е връзката между състоянието на организма и доброто настроение. Това до голяма степен зависи от храната, с която се храним. Плодовете Годжи съдържат витамини от група B - важни за дейността на мозъка. Тиаминът играе важна роля в храненето на невроните. Доказано е директното влияние на ниацина върху настроението, действайки заедно с моно- и полизахаридите те са основен източник на енергия за мозъка.
 
Годжи бери е богат на фибри, минерали и витамини. Именно за това, приеман заедно с балансирана хранителна диета в подходящи дози, подпомага свалянето на излишните килограми. Редица проучвания показват видими резултати при хора с наднормено тегло, които са били на диета с включен плод Годжи бери. Видими резултати са наблюдавани след 30 дни.
 
Здравословни дози от сушения плод са 20-50 г дневно. Разпространена форма е сокът от Годжи бери. В този случай дозата е между 50 и 100 мл дневно.
 
В източната кухня плодовете Годжи се използват за приготвяне на много ястия – меса, супи салати др.