Когато споменем годжи бери първата асоциация е за чужд екзотичен плод. Всъщност, годжи бери не би трябвало да ни е толкова чуждо. Родината на Lycium barbarum действително е Китай, но тези дребни червени плодове отдавна би трябвало да са разпространени и в Югоизточна Европа. Говори ли ви нещо името „вълче грозде“?


Вълчето грозде е сладко със специфичен кисел вкус и нюанс на червения цвят. Използвало се е в традиционната китайска медицина, и не само, хилядолетия наред. Според лечителите дребничният плод задържа младостта или с други думи забавя признаците на остаряване, полезен е за зрението и черния, белия дроб и бъбреците. 


През последните години гожди бери набра сериозна популярност и започна да се употребява много под формата на изсушени плодове или на прах. Влага се в различни билкови смеси, екстракти, хранителни добавки, здравословни напитки и десерти. Въпреки че изглежда незначително на вид, вълчето грозде е хранително. Само 28 г от него съдържат 98 ккал (изсушени), за 100 г калориите са 349. Естествено, почти не съдържа мазнини, но е богато на въглехидрати – 77 г от сто са въглехидрати, от които 46 захари и 13 г фибри, което е значително количество и като ни трябва лесен и разнообразен начин да си ги набавим може и да е чрез тях. 28% (14 г) от състава на сухия плод са протеини, което определя и една от ценностите му. 


Годжи бери се отличава не само с богатството на фибри, значително присъствие на протеини от растителен произход, но и наличието на калций и желязо, съответно 190 мг, което покрива 15% от дневните нужди от минерала и 6,8 мг, равняващо се на 38% от нуждите от него.


Желязото ни е необходимо, за да има добра доставка на кислород до клетките и за производството на здрави червени кръвни клетки. Калцият е още малко здраве за костите и зъбите.


С какво още може да ни изненада дребният червен плод? Високо количество на витамин А, цели 26822 IU, което е равно на 536% от дневните нужди. Това със сигурност означава, че годжи бери е не просто храна, дори не просто суперхрана, а билка и не е предназначено за нахранване. Природата ни е дарила една прекрасна естествена добавка към храната за здраве, която в малко количество да ни е полезна и можем да внесем баланс на някои нутриенти в организма си. 


Добро е и присъствието на витамин С – 48,4 мг, въпреки изсушената форма. С количеството от 100 г, което не е препоръчително да бъде погълнато за ден, се покрива 54% от дневните нуждите на аскорбинова киселина. Съчетанието витамин А и витамин С определено трябва да носи ползи срещу невродегенеративните и други измения и укрепване здравето на зрителния орган и кожата. 


Годжи бери е богато и на аминокиселини, като треонин, фенилаланин и тирозин, хистидин, изолевцин, левцин, валин, лизин и метионин и цистеин. 


Вълчето грозде има антиоксидантен и укрепващ имунните сили ефект. Полезно срещу възникването и при хронични заболявания, в това число туморни, сърдечни и диабет.


Защо, освен заради високото съдържание на витамин А и фибрите, трябва да се внимава с количествата годжи бери, които приемаме? Плодчетата са богати и на натрий – в 100 г има 298 мг, а по принцип нашето хранене изобилства с опасния за кръвното налягане елемент. 


Трябва да се има предвид и че годжи бери може да предизвика алергична реакция, особено при хората, които имат алергия към дребни плодове. 


Експерти препоръчват да се внимава и се избягва консумацията му при бременност, тъй като плодовете съдържат бетаин, който би могъл да навреди на плода.3 

 

Източници:
www.nutritionvalue.org
healthline.com
ncbi.nlm.nih.gov