Приемът на билката Гинко билоба може да отложи във времето появата на когнитивните нарушения сред хората на средна възраст, сочи проучване. Същото обаче е установило и по-висока честота на исхемичните атаки на мозъка сред лицата, употребяващи билката. Причината за това явление  не е ясна и изисква допълнително разучаване и потвърждаване на твърдението.

Екстракти от Гинко билоба са използвани широко за подсилване на паметта. Не малко проучвания са доказвали ползата от нея по отношение когнитивните функции. С нарастващият процент на възрастното население това става особено актуален проблем. Предотвратяването му е от голямо значение, предупреждава д-р Хироко Додж, от Държавния Университет Орегон в Корвалис.
Той и екипът му са провели проучване сред 118 души на възраст около 85, при които няма смущения в паметта. Половината от тях са приемали екстракт от билката три пъти дневно, а останалите - плацебо. По време на 3-годишното проучване общо 21 души са развили деменция - 14 от които са приемали плацебо, а останалите - гинко билоба. Според екипа разликата не е статистически значима. Но когато са взели предвид отговорността на пациентите и склонността им да взимат билката в определеното за това време, се оказва, че тя позволява снижение на риска от развитието на дементни прояви с цели 68%.

Резултатите, коментират специалистите, са интересни, но искат допълнително проучване. Освен това билката вече широко се използва и могат да се направят ретроспективни проучвания относно нейния ефект. Вече стана въпрос, че при приема на растението по-често се наблюдават исхемични мозъчни атаки, или "мини-инсулти". При посоченото проучване, 7 души са получили подобен инцидент. При тях обаче е установена тромбемболия, а не кървене, с което се асоциира приносът на гинко билоба към болестта.
Очакват се допълнителни проучвания по темата.