Думата „фитотерапия“ идва от латински и буквално означава „лечение с билки“. Тя е форма на алтернативната медицина, която използва есенции и екстракти от растения. 
 

Как работи фитотерапията?

Растенията, техните екстракти и есенции се използват, за да се „събудят“ или засилят естествените функции на организма, които на практика подпомагат лечението му. Практикуващият оценява състоянието на всеки отделен пациент, поставя съответната диагноза и дава препоръки на база на неговото или нейното състояние. Могат да се предпишат различни като брой и разновидност билки и растения или комбинации от тях. 
 
Важно е да се има предвид, че фитотерапията, макар да е натурална, не е безопасна и не бива да се прилага, без помощта и наблюдението на специалист. 
 

Как се използва фототерапията днес?

През последните години ползите и ефективността на фитотерапията „улавят“ вниманието на съвременните учени и лаборатории. 
 
Любопитно е, че в Древна Гърция този алтернативен метод се е използвал за облекчаване на високата температура, както и за борба със злите духове. По-късно се установява способността му да унищожава бактериите
 
През 1950 г. тогавашните учени започват да свързват употребата на билките с успешното повлияване на депресията, чрез начина, по който химическите вещества в мозъка си взаимодействат. Днес, освен че се предлагат като хранителна добавка, съединенията в билките се използват и като ефективна съставка при някои антидепресанти
NEWS_MORE_BOX
 
Фитотерапията може да се използва и при третиране на други състояния. Те включват:
  • Симптоми, свързани с менопаузата;
  • Хормонален дисбаланс;
  • Акне;
  • Онкологични заболявания;
  • Нарушения, свързани с щитовидната жлеза;
  • Мигрени.
 
Фитотерапията е известна като „синергичен“ подход към грижата за здравето. Тя е комбинация между старото и новото, между древното и модерното, науката и природата. 
 
Подготовката на тези препарати е стандартизирана, което означава, че растенията и билките се отглеждат, събират и обработват по начин, по който активните съставки са надеждни и стабилни.