Евкалиптът (лат. Eucalyptus globulus Labil) е вечно зелено дърво от семейство Миртови (Myrtaceae). Той се смята за най-високото широколистно дърво в света. Родината му е Австралия, но днес растението може да бъде намерено в цяла Африка, Индия и Китай както и в страните от Средиземноморския басейн. Младите клонки са четириръбести с приседнали, яйцевидни листа, отгоре зелени, отдолу сребристо бели. Местното население на Австралия – аборигените са използвали евкалипта за третиране на рани – предотвратяване на инфекции и ускоряване на заздравяването.

 

Действие и приложение. Евкалиптът има установено противовъзпалително действие, особено при възпалителни процеси в дихателните пътища. Противовъзпалителното действие на евкалипта се свързва с богатото му съдържание на етерично масло с главна активна съставка – монотерпенът евкалиптол. Това му действие се употребява с голям успех при възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, при простуда, най-често в комбинация с други етеричномаслени растения.


 

Добре известно е, че евкалиптовото масло има мощни антисептични свойства. В миналото то е било използвано в лечението на малария. Днес за маслото се знае, че проявява активност срещу стафилококи, салмонела, Helicobacter pylori. Клинични данни потвърждават неговото широкоспектърно действие срещу устойчиви на антибиотици заболявания. Дифузирано в помещение, маслото от евкалипт има свойството да пречиства въздуха от събрани патогени.


Редица проучвания от последните години показват, че евкалиптът притежава не само силен антисептичен ефект, но има и свойството да разширява бронхиолите в белия дроб. Втриване на масло в областта на гърдите има успокояващ ефект и облекчава дихателни инфекции. Маслото не бива да се нанася директно върху кожата. Добре е предварително да се разреди с базово масло например от бадем, кокос, жожоба и т.н.

 

Маслото от евкалипт се използва и за успокояване на болки и възпаления от артрит, ревматизъм и болки в мускулите.

 

Химичен състав. Листата на евкалипта съдържат около 3% етерично масло, състоящо се от цинеол, евкалиптол, миртанол, пинен, алдехиди и др. Освен етеричното масло се съдържат и танини, смоли, горчиви вещества, органични киселини.

 

Дрога. С лечебни цели се използват листата на евкалипта. Интересен факт е, че за производството на 500 мл евкалиптово масло са необходими цели 25 кг млади евкалиптови клони и листа.

 

Източник:

Pharmacognosy: Current Herbal Medications and Natural Product Chemistry for a PharmD Curriculum
Pharmacognosy: Fundamentals, Applications and Strategies 1st Edition