Кедровото дъво (лат. Cedar sp.) е от род вечно зелени, иглолистни дървета от семейство Борови (Pinaceae). Ливанският и Хималайският кедър са сред най-разпространените видове. Кедрите са хилядолетни дървета с внушителни размери. Те са заемали важно място в бита на хората още от древността. Дърветата живеят 200 до 400 години, а при изключително благоприятни условия могат да оцелеят и до 800 години. Стволът на кедъра е тънък, на дъното гол и започва да се разклонява на височина около 1,5 до 2 м. Кората на младите дървета е кафяво-сива, а при по-старите индивиди те я силно напукана, кафяво-червена. Кедрите се срещат в Средиземноморския регион, Западна Европа, Южна Австралия и Нова Зеландия и някои части на Северна Америка

 

Действие и приложение. Кедровото дърво е източник на етерично масло. То се добива чрез дестилация на стърготините от дървесината на вида. Маслото, получено чрез студено пресоване се счита за най-качествено и подходящо за терапевтични цели. То е изключително ценен продукт, използван при вирусни инфекции, съпроводени от мъчителна кашлица, при уринарни инфекции, а също за подобряване на дишането и издръжливостта преди тренировки.


 

Няколко капки от маслото, разредени в друг подходящ маслен продукт могат да се втриват в областта на гърдите и гърба. Този начин на приложение заедно с дифузиране в стаята са подходящи при настинки и бронхиални катари, а също при кожни раздразнения, лезии, рани и язви. Има данни, че маслото от кедрово дърво подпомага лечението на проказа.

 

Етеричното масло от кедър е естествен репелент за молци. В миналото саркофазите на фараоните са се правили именно от кедрово дърво. По-късно започва употребата на дървесината за направа на сандъци, гардероби и килери. Днес могат да бъдат намерени много ароматизатори за гардероб с масло от кедър. Няколко капки от маслото, накапани върху марличка в гардероба също имат добър ефект против молци.

 

Етеричното масло има и седативен ефект. Подходящо е да бъде дифузирано в стаята при хора с психическо претоварване, за повишаване на концентрацията при учащи и за понижаване на стреса и напрежението след изтощителен работен ден.

 

Химичен състав. Кедровото дърво е източник на етерично масло, съдържа още белтъчини, захари, скорбяла, витамини от група В, С, минерални вещества и др.

 

Дрога. С лечебни цели се използват орехчетата, игличките и дървесината на дървото.

 

Библиография:

Fundamentals of Pharmacognosy and Phytotherapy
Pharmacognosy: Current Herbal Medications and Natural Product Chemistry for a PharmD Curriculum
Pharmacognosy: Fundamentals, Applications and Strategies 1st Edition