Гръцки учени откриха, че етерично масло от три местни билки има антивирусен ефект и може да предпази от вируса SARS-CoV-2, който причинява болестта Ковид-19.

 

Те установяват, че етеричното масло от средиземноморска мащерка (Thymbra capitata L. Cav.), градински чай (Salvia fruticosa Mill.) и критски риган (Origanum dictamnus L.) има силно антивирусно действие срещу SARC-CoV-2.


 

В проучване, което все още не е рецензирано, приложението на етеричното масло при пациенти с по-лека форма на Ковид-19 значително облекчава симптомите на заболяването.

 

Изследването е проведено от учени от Критския университет, Тракийския университет Демокрит и Университетската болница в Александруполис.

 

Според проф. Христос Лионис от Критския университет, ако откритието бъде потвърдено и чрез клинични изпитвания, етерично масло може да се превърне в евтино средство за лечение на леки случаи на Ковид-19.

 

Предишни техни изследвания на етеричната билкова смес са доказали, че успешно намалява продължителността и тежестта на вирусните инфекции на горните дихателни пътища при хората.

 

Проведените от тях лабораторни проучвания показват, че лечението с билково етерично масло на грипен вирус тип A, тип B и човешки риновирус 14 (HRV14) инхибира ядрената транслокация на вирусните нуклеопротеини и нарушава транскрипцията на вирусните протеини.

 

Учените са изследвали и безопасността от прилагането на етеричното масло както при хора, така и при животни.

 

Сега екипът решава да разшири своите проучвания, като анализира въздействието му върху Vero клетъчни култури, заразени със SARS-CoV-2.

 

Учените установяват, че етеричната билкова смес има антивирусно действие срещу SARS-CoV-2 в концентрации, подобни на тези, използвани в по-ранните им проучвания.

 

Билките намаляват разпространението на вируса във Vero клетъчните култури средно с над 80%.

 

Окуражени от резултатите, проф. Христос Лионис и екипът му провеждат проучване, включващо 17 пациенти със SARS-CoV-2, които имат по-леки симптоми на инфекция.

 

Тежестта и продължителността на техните симптоми се наблюдават в продължение на 14 дни.

 

Тъй като проучването не включва контролна група, екипът сравнява еволюцията на симптомите на заболяването с тези при нехоспитализирани пациенти от предишни проучвания.

 

Прилагането на етеричното масло облекчава общите симптоми на заболяването, най-честите от тях са главоболие, миалгия, отпадналост и треска.

 

Това според авторите на проучването дава основание етеричното масло да бъде тествано и в клинични изпитвания.