С настъпването на студените месеци, случаите на простудни и инфекциозни заболявания рязко се увеличават. При много от хората, още с настъпването на първите студени дни, се появяват респираторни и вирусни заболявания.
 


Замърсяванията на околната среда, непълноценното хранене и стресът допълнително подтискат имунната система и  ни правят податливи на инфекции. Имунната система на съвременния човек не е в състояние да се справи с предизвикателствата на околната среда. Наличието само на един от тези рискови фактори е достатъчно да доведе до срив на имунната система.
 

 


Според специалистите, най-добрата профилактика на есенно-зимните вирусни инфекции е комбинация на имуностимулатори, витамини и антиоксиданти. За да бъдат оптимални резултатите, профилактиката трябва да започне през октомври или началото на ноември.
 


Многогодишното цвете ехинацея  се счита за един от най-мощните естествени стимулатори на защитните сили на организма.
 

 

Ехинацеята  произхождо от Северна Америка, но е пренесено в Европа още от колонизаторите. Тя има съцветия, които много напомнят тези на маргаритките, но са оцветени в розово. Цъфти в периода от юли до октомври.
 

 

Лечебните сили на ехинацеята са били познати и използвани още от  индианските племена.   Стъблото, цветовете и корените на растението са намирали широко приложение в традиционната индианска медицина.
 


В цветовете, стъблата и корените на всички растения от род ехинацея са били открити някои характерни химични вещества като ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин B, ехинацеин. Те са с важно фармакологично значение, но действието им  все още не е напълно изучено.
 


Още в миналото индианците са я използвали като ефективно средство при треска и висока температура, при възпаления на носа, гърлото и ушите, за почистване и лечение на рани и изгаряния, дори като противоотрова при ухапвания от змии. Днес се използва най-вече като естествено средство облекчаващо симптомите при настинка и грип.
 


Според проучвания, профилактичното приемане на екстракт от ехинацея намалява риска от ринит с 58% . Ако се прилага по време на самото заболяване, може да намали продължителността му два пъти.
 

 

 

От древността и до днес ехинацеята е призната за мощен имуностимулатор и  ефективно средство срещу вирусни и бактериални заболявания. Изследвания показват, че ехинацеята въздейства върху развитието на над 200 вида вируси.
 

 

Екстракт от растението въздейства върху активността на продукцията на имунни Т-клетки и активизира фагоцитозата при лимфоцитите.
 

 

За извличане на екстракт, специалистите препоръчват да се използват растения над две години, като надземните им части (цветовете и стеблата) се берат в началото на цъфтежа, а корените – след приключването му.
 

 

Смята се, че екстракти от ехинацея оказват противовъзпалително и антимикробно действие върху тъканите. Като причина за антибиотичния ефект на растението се счита ехинакозидът, чиято сила се сравнява с тази на пеницилина. Ехинацеинът от своя страна се противопоставя на действието на ензима хиалорунидаза, с чиято помощ бактериите проникват в тъканите.
 

 

Установено е, че ехинацеята потиска ензимът хиалуронидаза и има и регенеративни свойства. Използва се за ускоряване зарастването на рани, изгаряния и други кожни увреждания. Освен това веществата в ехинацеята, подобно на кортикостероидите, стимулират секрецията на надбъбречните хормони.
 

 

Въпреки, че няма неоспорими доказателства, редица проучвания показват, че ехинацеята влияе благоприятно и върху трудно лечими и нелечими с конвенционални средства хронични заболявания, хепатит, бронхит, пиелонефрит, синузит и  рецидивиращи херпесни инфекции.
 


При орален прием, екстрактите от ехинацея се считат за безопасни и рядко се наблюдават реакции на свръхчувствителност. При клиничните проучвания е установено, че най-честите нежелание реакции са от стомашно-чревен характер. Не се препоръчва приемът на ехинацея от деца под 2 годишна възраст, без предварителна консултация с педиатър.
 


Специалистите предупреждават, че в някои случаи, ехинацеята може да предизвика отлагане на токсини в черния дроб и е препоръчително да се избягва приемането и  в комбинация с други лекарства, които могат да навредят на черния дроб.