Ехинацеята е многогодишно растение от семейството на Сложноцветните. Произхожда от американските земи в северните райони. Има подобни съцветия на маргарита. Обикновено венчелистчетата са розови, пурпурни или бели с ясно изразен конусовиден диск.


За пръв път растението е прилагано с лечебна цел от индианските племена. Обикновено се използва стеблото, цветовете и корените. Основната функция на тази билка е укрепване на имунната система, подсилване на имунните реакции и превенция срещу бактериални и вирусни инфекции. Най-често използваното растение в лечебните продукти е Echinacea purpurea - пурпурна ехинацея.


Съществуват още два типа ехинацея, които се използват с лечебна стойност, но тъй като отделните видове ехинацея са над 10-12 с много голяма популация по отделно, затова е по-добре да се закупят от специализиран магазин, където професионални билкари и билкови лечители подбират точните растения. Освен противовъзпалителните функции, ехинацея има много добър ефект да детоксикира организма. Също така има силно изразен ефект върху регенераторните функции на организма и потискането растежа и развитието на грипния и херпес вирус.


NEWS_MORE_BOX

 


Билката ехинацея се използва много успешно при лечение на рани, херпеси, гнойни пъпки, изгаряне, белодробни и пикочополови инфекции. Билката е доста ефективна при лечение на фарингит, ларингит, трахеит, кашлица и главоболие. Също така лечението с ехинацея е много ефективно и при вагинити, остър синузит, обриви, алергични реакции, гингивит, грипен вирус, възпаления в ушите, хрема и цистит.


Какви са начините за приложение на билката?

Билката може да се срещне на пазара под формата на сок от ехинацея или тинктура. Съветите на специалистите по билково лечение са цветовете на растението да се изстискват и получения сок да се залива с 300 мл ракия или водка, тоест чист алкохол. След това тинктурата се оставя да престои около 15-20 дни на прохладно място, без да се прецежда.


Около 20-30 капки от тинктурата са достатъчни да се разтворят в малко вода и да се пията два-три пъти дневно за подсилване на имунитета. Този воден разтвор може също така да се използва при гаргари и промивки на срамните устни. Чаят от ехинацея се приготвя като се запари една супена лъжица изсушени венчелистчета от билката с 500 мл вряща вода. Профилактично може да се пие три пъти дневно преди хранене.


Мехлемът от ехинацея може да се приготви като се накисне разтвор от билката с пакетче масло. Мехлемът има антимикотични, антибактериални и регенераторни функции, които са особено важни при заздравяване на рани или възстановяване на кожата слез изгаряне.