Ефедрата (Ephedra Distachya) е многогодишен разклонен храст от семейство Ефедрови. На височина достига 1,5 м, листата са недоразвити във вид на ципести люспи. У нас ефедрата се среща по скалисти и песъчливи места в няколко находища по черноморското крайбрежие, Родопите и Западна Стара планина. Тъй като ефедрата е много търсена и събирана билка, тя е засташена от унищожаване, по тази причина е включена в списъка със защитените растения в България.

 

Действие и приложение. Лечебните свойства на ефедрата се дължат на съдържащия се в нея ефедрин. Той е алкалоид с адреналиноподобно действие, той повишава кръвното налягане, учестява и засилва сърдечните съкращения, подобрява кръвообръщението, възбужда дихателния център, разширява зениците и бронхите.


 

Ефедрата като билка се използва при ниско артериално налягане, силна и упорита кашлица, сенна хрема, спастичен бронхит, астма. Билката премахва сънливостта. В медицината се употребява и чист ефедрин, но само под лекарски контрол.

 

Ефедринът е мощен стимулатор, поради което той е популярен сред бодибилдърите. Той увеличава перисталтиката на червата и повишава мускулната сила. Спортуващите използват ефедрин заради положителното влияние върху концентрацията, бързината и издръжливостта. Продуктите с ефедрин подобряват паметта, защото оказват психостимулиращо действие.

 

Ефедрата се използва в комбинация с аспирин с цел загуба на телесно тегло. Когато се използват в комбинация с физическа активност и диета е възможно да се стигне до загуба на до 2 кг телесно тегло на месец за период от 6 месеца. Доказано е, че тази комбинация, прилагана при физическа активност и диета с ниско съдържание на мазнини понижава нивата на лошия LDL холестерол и повишава нивата добрия HDL холестерол.

 

Важно е да се знае, че ефедрата не е безвредна билка, нейната употреба трябва да е изключително предпазлива. Ефедринът възбужда нервната система, поради което честата употреба на растението може да доведе до безсъние, нервност, тремор (треперене на крайниците), безпокойство, сърцебиене и дори халюцинации. Не са редки страничните ефекти като главоболие и виене на свят.

 

Химичен състав. В дрогата на растението се съдържат около 1% фенилалкиламини, главният от които е ефедринът. Освен това ефедрата съдържа около 10% дъбилни вещеатва.

 

Дрога. Използва се надземната част, която се събира през пролетта и се състои от неодървенели връхни клонки с дължина до 25 см. Дрогата е с горчив вкус и без миризма.