Джинджифилът (Zingiber officinale) или още исиот е многогодишно тревисто растение от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). Растението е с добре развита коренова система, грудкообразна и силно разклонена. Външната повърхност на корените е подобна на корк и има същия цвят като него, а вътрешността им е жълта с подобен на лимон пикантен аромат. Родината на джинджифила са тропическите гори в Южна Азия. Някои диви варианти на растението се срещат в Индия. Днес най-големи производители на джинджифил са Китай, Бразилия, Нигерия и Ямайка.

 

Действие и приложение. Фенолните съединения в джинджифила са известни, че подпомагат облекчаването на стомашно-чревното дразнене, стимулират производството на слюнка и жлъчен сок и потискат стомашните спазми. Освен това помагат за придвижването на храната и течностите през стомашно-чревния тракт и имат силно стимулиращо апетита действие.


 

В ограничени клинични проучвания е установено, че джинджифилът е по-ефективен от плацебо за лечение на гадене. Има данни, че прах от корена на растението е по-ефективен от медикамента дименхидринат, прилаган при морска болест. Други доклади от медицински изследвания показват, че джинджифилът е ефективен за намаляване на сутрешното гадене при бременни жени.    

 

Джинджифилът има и силен противовъзпалителен ефект. Той е използван от векове за намаляване на болката и в лечението на възпалителни състояния. Проявява слабо до умерено противовъзпалително действие. В комбинация с куркума противовъзпалителното действие значително се усилва. Облекчава симптомите на мускулна болка. Ефективен е и при облекчаване на болката, свързана с ревматоиден артрит.

 

Исиотът е чудесен антиоксидант и ценно антивирусно средство. Укрепва имунната система, а при вирусни инфекции намалява периода на оздравяване. Също така помага при лечение на простуда и грип, потиска кашлицата и намалява високата температура, както и главоболието.

 

Химичен състав. Характерният аромат и вкус на джинджифила както и фармакологичните му свойства се дължат на съдържащите се в него масла – основно зингерон, шогаоли, валиноиди, галанали и гингероли. Други съединения, присъстващи в растението са въглехидрати, мазнини, фенолни съединения, минерали, фолиева киселина, витамин С и витамини от група В.

 

Дрога. Използваемата част на растението са коренищата.