Добавянето на джинджифил като съставка в лекарствата за астма може да повиши ефективността им.

Учени установяват, че компоненти в джинджифила взаимодействат с бета-агонистите, като по този начин отпускат дихателните пътища и се улеснява процесът на дишане.

С разгадаването на механизма на съединенията в джинджифила може да се открие много по-ефективно и безвредно терапевтично средство за облекчаване симптомите на астма.

Астмата е хронично заболяване на дихателните пътища с алергенен компонент, ако не и произход, което се характеризира с пристъпи на задух и свиркащо дишане, които могат да варират силно по тежест.

Пристъпите настъпват от няколко пъти на ден до няколко пъти на месец. При много хора те се утежняват при физическо натоварване или нощем. Ако провокиращите фактори не бъдат идентифицирани и избягвани, пристъпите могат да доведат до животозастрашаващи астматични атаки.

NEWS_MORE_BOX


Чрез облекчаване на дихателните мускули, бета-агонистите помагат за отваряне на дихателните пътища, което позволява нормално дишане и облекчаване на астматичния пристъп.

В проучване изследователите взимат проби от тъкан на страдащ от астма. Те обработват пробата с бета-агонист изопротенерол и три отделни компонента на джинджифила - 6-гингерол, 8-гингерол или 6-шогаол.

Резултатите показват, че от трите компонента 6-шогаол е най-ефективен за увеличаване релаксиращия и отпускащ ефект на бета-агониста върху дихателните пътища.

Всички три компонента обаче показват свойството да потискат ензим, свързан със симптомите на астма.

Резултатите и данните от проучването са представени на годишната конференция на American Thoracic Society във Филаделфия.