Джинджифилът е лютива подправка с остър вкус. В медицината се употребява при различни състояния – диспепсия, засилва апетита, но и при възпалено и болезнено гърло. Джинджифилът може да помогне на възпаленото гърло по няколко начина.

 

Той проявява противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Също така засилва локалния имунитет и подпомага преборването на инфекцията.


 

Биоактивните съставки в джинджифила основно са масла – зингерон, шогаол, гингерол и др. Те проявяват както противовъзпалителен ефект, така и антимикробен. За това той успешно се използва при вирусни и бактериални инфекции. Възпаленото гърло често се дължи на вирусни инфекции.

 

В едно лабораторно проучване 10% разтвор на джинджифилов екстракт успешно потиска растежа на Streptococcus mutans, Candida albicans и Enterococcus faecalis. Тези три микроорганизми са основните причинители на респираторните и инфекциите в устната кухина и гърлото.

 

Проучванията в тази насока продължават. До момента на пазара има няколко продукта, съдържащи екстракт от джинджифил, които се използват при възпалено гърло.

 

Болката, която изпитваме в гърлото се дължи на остро въпаление и дразнене. Възпалението обикновено е отговор на имунната система към инфекцията, която се развива или локалното дразнение в гърлото като хрема, например. 
 

Противовъзпалителният ефект на джинджифила може да успокои зачервеното и болезнено гърло като повлиява възпалението. Проучвания показват, че растението повлиява възпалителния процес като блокира проинфламаторни протеини. Тези протеини предизвикват възпаление, болка и дразнене.

 

Две други проучвания показват, че използването на джинджифил в комбинация с други билки има болкоуспокояващ ефект при тонзилити и фарингити. Проучването показва също, че 7 от 10 участници с хроничен тонзилит потвърждават облекчение на симптомите при остра фаза на състоянието.

 

Джинджифилът подсилва имунната система. Той успокоява болката в гърлото и намалява периода на боледуване. Причината е, че съставките му засилват дейността на имунните клетки. Обикновените лекарства против настинка и грип не убиват микроорганизмите в гърлото, но джинджифилът го прави. Нещо повече, той подпомага имунните клетки да убиват нашествениците.

 

Всички тези проучвания дават основание да твърдим, че джинджифилът може да се използва като превантивно средство при настинки и възпаления и като ефективно лекарство при остра фаза.