Въпреки неугледния му вид, коренът от джинджифил се оказва едно от най-силните имуностимулиращи средства, а неговите противовъзпалителни и противокашлични свойства го правят изключително подходящ през студеното полугодие.

 

С промяната на времето – рязко затопляне или застудяване зачестяват и заболяванията – запушен нос, кашлица, простуда и т.н. Това са явления, които се повтарят всяка есен. Джинджифилът е лечебното растение, което би могло да облекчи тези страдания.


 

Влажната кашлица и запушването на носа възникват в резултат на засилена секреция на мукозите. Функцията на мукозите е да секретират като защитна реакция срещу бактерии и вируси. Излишният секрет също води до заболявания – инфекции, грип, бронхити.

 

Джинджифилът действа като естествен деконгестант и отбъбва носната лигавица като намалява секрецията. Освен това, растението действа омекчително и успокоява кашлицата. Той спомага за изчистване на задържания секрет и има почти моментално облекчение.

 

При първи симптоми можете да си приготвите чай от джинджифил, той действа противовъзпалително и облекчава мъчителната кашлица както и състояния по време на бронхит.

 

В народната медицина джинджифилът е бил използван за облекчаване на влажна кашлица и под формата на лапи. Те се използват при деца над 8 – 10 години в продължение на 2-3 часа, поставени върху гърдите. При възрастни лапите могат да стоят и цяла нощ. За приготвянето им се използват мед и брашно, които се забъркват със стрит джинджифил. Консистенцията на тази смес трябва да е гъста така че да може да се наложи върху гърдите. След използването на джинджифилът по този начин започва обилно отделяне на секрети, а кашлицата значително се подобрява.

 

Джинджифилът е особено ефективен при хрема. Той отпушва носа и ефективно пресушава назалната секреция. В допълнение антивирусните и антибактериалните му свойства са изключително полезни при такъв вид хреми. Много хора консумират джинджифила не само като чай, но и като подправка към салати, сокове или смесен с мед. В народната медицина джинджифилът в комбинация с мед се е използвал при хора с хронични бронхити. Ежедневното приложение на джиджифил с мед силно облекчава кашлицата и подобрява състоянието.