Джинджифила е добре познат не само като подправка с привлекателен вкус, но и със своите болкоуспокояващи свойства при мускулни болки и главоболия. Те се дължат предимно на противовъзпалителните свойства на билката. 
 
Иранско изследване от 2014, публикувано в международния журнал Phytotherapy Research, демонстрира как ефективността на екстракти от билката при облекчаването на мигренозни болки е равна по сила на най-добрите налични фармакологичнти медикаменти. В изследването се съобщава, че мигренозните болки са сред най-разпространените болкови синдроми с проявления в 12% от световната популация.
 
Менструалните крампи, от друга страна, засягат от 20% до 90% от младите жени. Това състояние води до силни болки в тазовата област, често съпроводени от болки в кръста, диария или гадене.
 
Според изследване от страниците на медицинския журнал JPMA от 2013 година, четвърт чаена лъжица смлян джинджифил приеман три пъти дневно през първите три дни от менструалния цикъл водят до силно понижение на болката. В изследването участвали 70 жени, раделени на три групи. Първата група приемала джинджифил според графика, втората – без тяхно знание приемали плацебо (вещество без ефект внърху състояниято под формата на капсули, пълни с хлебни трохи), а на третата група било казано, че ще им бъде дадено плацебо, но без тяхно знание всъщност приемали същите количества джинджихил като група 1.
 
NEWS_MORE_BOX
 
По скала от 1 до 10, участниците докладвали за нива на болка около 7 преди употреба на смляната билка. След прием, болковите нива спаднали до 5 при група 1 и 3, а при групата приела плацебо промяна нямало.
 
С продължаването на терапията, нивата на месечни болки продължило да пада при групите приемащи билката. На третия месец, 83% от тях докладвали за спад в нивата на болка от 7 до 3.
 
Същия прием на джинджифил резултирал и в понижаване на продължителността на болките от докладваната първоначално 19 часа обща продължително на болките през първите три дни на менструация до 14 часа. 
 
В друго изследване от 2009 година, публикувано в Journal Оf Alternative And Complementary Medicine, болкоуспокояващата сила на джинджифила била сравнена с тази на ибупрофена. 250 милиграмови капсули със стрит на прах джинджифил били равни по сила с 400 милиграмови таблетки ибупрофен. Странични ефекти не са докладвани.