Джинджифилът е растение, което има много и различни ползи за здравето. Той спомага храносмилателната система и подобрява усвояването на основни хранителни вещества. Консумацията му също така се оказва в помощ и на процесите на разграждане на протеините в храната. Джинджифилът стимулира секреция на стомаха и го защитава от язви. 
 
Освен това, той има и газогонни свойства, които облекчават подуването на корема. По този начин се намалява метеоризмът – газовете в червата. 
 
Джинджифилът има още и противовъзпалителни, антиалергични, антиоксидантни и антиеметични свойства. Спомага за намаляване на възпалението, подуването и болката, благодарение на свойството да потиска синтеза на простагландин и левкотриен.
 
Антиоксидантната му активност – индуцирането на клетъчна смърт и потискането на определен протеин, обособява противораковите му свойства. Има съставки в джинджифила, познати като потискащи някои алергични реакции. Всички тези свойства го правят мощно средство за поддържане на добро здраве. 
 
Специалистите предлагат няколко рецепти с джинджифил за хората, които страдат от проблеми с храносмилането:
NEWS_MORE_BOX
 
  1. Малко количество пресен джинджифил трябва да се измие и обели, след което да се смачка и да се изцеди сокът от него. Течността трябва да се пие веднъж на ден.
  2. За тези, на които често им се повдига, трябва да нарежат пресен джинджифил на тънки филийки. Една от тях се взима и се наръсва със сол. След това се поставя в задната част на устата и се захапва веднъж, без да се гълта. По този начин се облекчава гаденето и нарушеното храносмилане.