Джинджифилът съдържа съединение, което е до 10 000 пъти по-ефективно от химиотерапевтиците, използвани за унищожението на ракови клетки при злокачествени тумори. Това разкрива публикация в журнала PloS от май 2015 година.
 
Съединението, познато като 6-шогаол, се образува, когато джинджифиловите корени се сушат или готвят. Авторите на изследването от университета на Южна Дакота споделят в публикацията си, че съединението е силно активно срещу ракови клетки дори в концетрации, които не увреждат заобикалящите ги здрави клетки. Тази разлика е драстична в сравнение с ефекта на съединенията от химиотерапевтичните терапии, които убиват както ракови, така и здрави клетки и водят до множество странични ефекти.
 
Учените изследвали ефектите на съединението върху туморни клетки от рак на гърдата и открили, че то не просто ги унищожава, а го прави по всевъзможни и разнообразни начини. Може да понижава експресията на повърхностните маркери на клетките, да променя клетъчния цикъл към задействане на апоптоза (програмирана клетъчна смърт), да потиска формирането на нови туморни колонии (разсейки), както и директно да отравя раковите клетки.
 
NEWS_MORE_BOX
 
В сравнение със съединението таксол, на което се основават голяма част от химиотерапиите срещу рака на гърдата учените наблюдавали много по-голямата ефективност на 6-шогаола. Дори при увеличаване на концентрацията на таксола с фактор 10 000, 6-шогаола все пак бил по-ефективен. Той е способен да избива дори сферични ракови струпвания с много слоеве ракови клетки – нещо непосилно за таксола.
 
Фактът, че съединението се приема от милиони хора по целия свят заедно с джинджифила като подправка и храна, без странични ефекти, обнадеждава учените, че ще бъде много по-безопасен и щадящ за употреба от стандартните химиотерапевтични средства.