От изключително разпознаваемия аромат до неповторимата си форма – звездовидният анасон е уникална подправка. А и билка – полезните му свойства са по-неоспорими дори от кулинарните достойнства.

 

Звездовидният анасон представлява плодът на вечнозелено растение с латинско име Illicium verum. В процеса на формиране и зреене на плода в него и в семената се концентрират редица органични компоненти с изявени здравословни ползи.


 

Днес най-голяма част от добивания звездовиден анасон се ползва за извличане на едно изключително важно от медицинска гледна точна съединение – т.нар. шикимова киселина. Освен нея звездовидният анасон е богат и на други биоактивни органични съединения като анетол, линалол и витамин С. Тези 4 биоактивни вещества подсигуряват широк обхват на действие на звездовидния анасон върху човешкото здраве.

 

Шикимовата киселина има силно изразено антивирусно действие и се ползва като активна съставка в редица доказано ефективни противогрипни лекарства. Освен това тя има и антибактериално действие.

 

Линалолът е алкохолно съединение от групата на терпените, което също потиска развитието на редица патогенни бактерии, но има и доказано противовъзпалително действие.

 

Анетолът е ароматно химично съединение, придаващо разпознаваемия мирис на звездовидния анасон. Клиничните проучвания на биологичната му активност показват, че анетолът може да инхибира развитието на раковите клетки, поради което се означава като „естествен убиец на рака“. Установено е и че действа много добре за регулиране нивата на кръвната захар и превенция на хипергликемията.

 

Витамин С е познат антиоксидант и имуностимулатор, а звездовидният анасон е сред билките, които го съдържат в много високи дози. Възможността звездовиден анасон да се ползва и като подправка за храни, които не се обработват при високи температури, позволява максимално високо количество от витамин С да остана в активната си форма.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Поради близките им имена и сходния аромат звездовидният анасон често се бърка с обикновения анасон. Макар по съдържание на анетол двете билки да са сходни, здравните им ползи са различни и строго специфични.

 

Звездовидният анасон може да се ползва самостоятелно за направа на отвари, тинктури и други домашни медицински средства, особено удачни за стимулиране на имунитета и предпазване от вируси и бактерии в сезона на грипа. Билката оказва благоприятния си ефект и ползвана като подправка за овкусяване на различни гозби.

 

Промишлено активните съставки на звездовидния анасон се ползват в състава на медицински и козметични продукти – противогрипни лекарства, пасти за зъби, води за уста, кремове и лосиони за тяло, шампоани за коса и др. Във всички случаи ползите за общото здраве и добрия външен вид на кожата и косата са налице.