Ново изследване потвърждава твърдението, че дивият копър помага за облекчаването на симптомите на постменопаузата. Популярността на билката в световен мащаб нараства през последните години и много жени са доволни от благоприятното ѝ действие, лишено от непредвидени ефекти.
 
Дивият копър, познат още като резенѐ, аптекарски копър, лъжлив сминдух и фенел принадлежи към семейството на сенникоцветните растения, като моркови, магданоз и обикновен копър.
 
Използван в кулинарията, той е добре познат с анасоновия си вкус и свойствата си да подобрява храносмилането и да облекчава постменструалния синдром.
 
Тези му свойства се дължат на изобилието от растителни масла, съдържащи фитоестрогени - растителни съединения, наподобяващи женския полов хормон естроген.
 
Новото изследване, публикувано в журнала Menopause потвърждава, че редовната консумация на див копър облекчава следните симптоми на постменопаузата: тревожност, безсъние, горещи вълни, раздразнителност, депресия, ставни болки и вагинална сухота.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Изследването било проведено с жени на възраст между 45 и 60 години. Те приемали два пъти на ден капсули, съдържащи 100 мг див копър за период от 8 седмици. Състоянието им било проверявано 4, 8 и 10 седмици след началото на проучването. След 8-мата седмица били установени силни статистически подобрения при всеки един от гореизброените симптоми. 
 
Учените съветват дивият копър да се приема без термична обработка, в салати и други студени ястия, за да бъде максимално ефективен. Те обръщат внимание на факта, че неприятните симптоми не изчезват напълно, но тяхната острота бива значително понижена.
 
Това е лесен, достъпен и разумен начин на самолечение, убедени са учените. Макар да не е сравнимо по ефективност с разпространените хормонални терапии, билколечението с див копър е все по-предпочитаният вариант за третиране на състоянието и за разлика от хормоналните терапии – няма странични ефекти.