Най-разпространеното действие на дивия кестен е облекчаването и лечението на разширени и подути или възпалени вени (флебит). Причината се дължи на наличието на съединението ескулин в кората на дивия кестен.

 

Необработеният и суров ескулин е отровен, но в обработено състояние той има благоприятно за организма действие - участва в химични процеси от двете страни на клетъчната мембрана.


 

По този начин подсилва устойчивостта на стените на капилярите и червените кръвни клетки и ги прави по-здрави, което е ключов фактор за справянето с разширените вени.

 

Семената от див кестен се обработват, за да се извлекат активните химични вещества. Полученият извлек се използва за лечението на проблеми, свързани с циркулацията на кръвта, като хронична венозна недостатъчност.

Нелечението на последната може да доведе до редица неудобства, болки в краката и появата на по-сериозни здравословни проблеми с течение на времето.

 

Освен ескулин, кората на дивия кестен съдържа и смолисти и дъбилни вещества, гликозиди и самонини. В семената му се намират флавоноиди, тритерпеновия сапонин есцин, смолисти вещества, витамин С, К и В1, тлъсто масло и смолисти вещества.

В цветовете и листата на дивия кестен също се съдържат полезни съединения, като холин, кварцитрин и изокварцитрин, пориновите производни аденозин, аденин и гванин, пектинови вещества и други. Почти цялото растение може да се използва с лечебна цел - семена, кора, цветове и листа.

 

Дивият кестен (Aesculus hippocastanum) е дърво достигащо височина около 30 м.