Дивият чесън, или Див лук, притежава в голяма степен качествата на познатия ни градински чесън, но е значително по-лековит. Той е особено подходящ за прочистващи лечения през пролетта и спомага за възстановяване при хронични кожни болести.


Когато изсъхнат, листата му губят лечебните си свойства, така че растението трябва да се използва докато е свежо. Младите листа се събират през април-май преди цъфтежа, а луковиците през късното лято и есента.


Луковиците могат да се използват по същия начин, както листата на градинския чесън. Те помагат на хората, които имат чувствителен стомах. Дивият чесън допринася още и за добра памет, предотвратява артериосклероза.


Билката действа изключително благоприятно на стомашно-чревния тракт. Може да се използва при остри и хронични разтройства, както и при метеоризъм, колики и запек.

NEWS_MORE_BOX


 

 


С подобряване дейността на червата, намаляват и предизвиканите от стомаха сърдечни  смущенията, безсъние, виене на свят, напрежение в главата.


Дивият чесън е чудесно лечебно средство при затруднения с дишането, наличието на храчки. Пресните листа също така пречистват бъбреците и пикочния мехур и стимулират отделянето на урина.


Трудно зарастващи рани заздравяват бързо, ако се намажат с пресен сок от див лук. Освен това, билката е и кръвопрочистващо средство.