Дяволската уста е билка, чийто наземни части се използват като съставна част на различни лекарства.

Прилага се при сърдечни заболявания, включително сърдечна недостатъчност, нарушен пулс, сърцебиене и сърдечни симптоми, дължащи се на тревожност.

Използва се също и при липса на менструален цикъл, газове в червата (метеоризъм) и свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм).

Билката може да бъде приложена и директно върху кожата, при лечение на кожни обриви и херпес.

Семената на растението се използват за подобряване на зрението и като общо тонизиращо средство.

Употребата на билката със странно име е безопасна за повечето хора.

Възможно е при приложението й да се появят странични ефекти, които включват диария, дразнене на стомаха, маточно кървене, сънливост и алергични реакции.  

 

NEWS_MORE_BOX


Не е препоръчителна консумацията на билката по време на бременност, тъй като маточната констрикция, която тя предизвиква, може да провокира спонтанен аборт.

Често жените прибягват до употребата на растението, за да предизвикат менструалния си цикъл.

Трябва обаче да се подходи с особено внимание при вече настъпил такъв, като се преустанови консумацията на билката, поради повишен риск от кръвоизливи.

Противопоказна е консумацията на билката при медикаментозно лечение на сърдечни заболявания и нервни разтройства, тъй като растението взаимодейства със седативните лекарствени средства.

Консумацията на билката трябва да се преустанови и при предстояща хирургична интервенция, тъй като може да се окаже влияние на анестезията.