Валерианата или още лечебната дилянка е многогодишно тревисто растение с височина до 1,5 метра. Среща се в цяла Европа и Азия. Може да се срещне предимно по влажни и сенчести места.


Диворастящата валериана в България не задоволява нуждите на практиката и за това видът се култивира на много места.

 


Използваемата част от растението е коренището. То притежава силна, характерна валерианова миризма. Събира се през есента и след почистване и измиване се изсушава в сушилня при температура не по-висока от 35°C.

 

Химичен състав. Коренищата от Дилянка съдържат етерични масла – алфа-пинен, бета-пинен, лимонен, камфен, валерианова киселина, валепотриати, алкалоиди.


Основното действие на валерианата е седативно. Тя успокоява централната нервна система, подобрява съня, действа противогърчово, спазмолитично.

 

Счита се, че валепотриатите в това растение са главната причина за седативното му действие върху централната нервна система. Едно изследване показва, че от една страна дилянката може да действа седативно върху възбудени пациенти, докато от друга страна действа стимулиращо при пациенти, страдащи от умора.

 

Дилянката влияе положително при състояния на потиснатост, нервно напрежение и безсъние. Добре действа също и при главоболие. Валерианата също така подобрява работата на сърцето и е приложима при сърцебиене. Практиката показва, че дилянката действа и хипотензивно (понижава кръвното налягане). Поради тази причина често се предписват таблетки валериана на пациенти в прехипертония.

 

На валепотриатите в дилянката се дължат и спазмолитичните свойства на растението. Тя е и чудесно лекарство при диспепсия (нарушено храносмилане, съпроводено с болки, оригване, гадене) на нервна основа, стомашни спазми и възпалени черва. Тя действа ефективно и при менструални спазми.

 

Има данни, че тинктура от дилянка премахва пърхот.

 

Валерианта е част от състава на много лекарства, които могат да се използват при безсъние, тревожност, нервност по време на менопауза, начална хипертония, спазми на стомашно-чревния тракт и жлъчните пътища.

 

Странични ефекти. Екстрактът от дилянка е с добра поносимост. Но при продължителна употреба или предозиране се наблюдават симптоми като замайване, сънливост, храносмилателни смущения, сърцебиене и увеличаване на кръвосъсирването.