Кои билки са подходящи срещу болезнена менструация и за облекчаване на симптомите на предменструален синдром?

При много жени менструацията се проявява с лек дискомфорт или напрежение в долната част на корема.

 


При някои може да възникнат значителни нарушения преди и по време на менструация, което я прави много болезнена и представлява затруднения в ежедневието.

 

Някои билки могат да помогнат за облекчаване на този тип оплаквания.

 

Целомъдрено дърво

Сушени плодове от грозде се използват при нередовна или липсваща менструация, болки в гърдите, свързани с менструалния цикъл, както и при предменструален синдром.

 

Скорошно проучване е показало известна ефективност на екстрактите от целомъдрено дърво за облекчаване на предменструалните симптоми.

 

Тези екстракти се продават в течна форма, съдържаща стандартизирани нива на агнузид и кастицин - вещества, за които се смята, че са отговорни за техните ефекти.

 

Черен кохош

Черният кохош - цимицифуга се прилага за облекчаване на болезнена или нередовна менструация, както и при симптоми на предменструален синдром.

 

Употребата на черен кохош при менструални нарушения се основава на традицията и не е била обект на убедителни клинични проучвания.

 

Копър

Семена от копър и етерично масло се препоръчват при болезнена менструация.

 

Те съдържат фенхон, който би бил отговорен за спазмолитичните свойства на копъра -  по този начин той помага за справяне с болезнените спазми по време на менструация.

 

За да се предотврати токсичното действие на някои вещества, съдържащи се в копъра, се препоръчва да се приемат не повече от 7 g сушен копър на ден и да не се продължава лечението повече от две последователни седмици.

 

Бяла върба

Котенца от бяла върба се предлагат при лечение на болезнена менструация.

 

Те съдържат фитоестрогени с ефекти, подобни на тези на женските полови хормони.

 

Други растения срещу болезнена менструация и предменструален синдром

Използването на куркума при лечение на болезнена или нередовна менструация е традиционно.

 

Бял трън, копър - Anethum graveolens, немска лайка - Matricaria recutita и градински невен също се препоръчват за облекчаване на менструални болки.

 

Има ли риск от билколечението при болезнена менструация?

Когато менструалната болка се засили или е придружена от необичайно кървене, трябва да се извърши консултация със специалист.

 

Всъщност, менструалните болки могат да бъдат признак на заболяване на половите органи, например полипи в матката или на извънматочна бременност.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/sexualite-contraception/regles-douloureuses-dysmenorrhees/phytotherapie-plantes.html