Сокът от червена боровинка предпазва от инфекции на пикочния мехур. Според изследователи екстрактът от плодовете може да премахне наличието на бактерията Proteus mirabilis, която е отговорна за сериозни инфекции на пикочния мехур.
 
Най-често инфекциите се получават след използването на катетри, позволявайки разраняването и лесното навлизане на вредни бактерии в организма.
 
Определени химикали, съдържащи се в червената боровинка неутрализират и възпрепятстват размножаването на патогените.
 
Плодовете на боровинката са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини - линолеова киселина, алфа линолеова киселина, каротеноиди и фитостероли. 
 
Съдържат около 6% арбутин, следи от хидрохинон, около 8% катехинови танини, флавоноидните вещества кверцетин, хиперозид, изокверцетин, урзолова, хлорогенова и кафена киселина, витамин С. 
NEWS_MORE_BOX
 
Предишни проучвания доказват, че консумацията на сок от червени боровинки, както и самите плодове, предотвратяват възпаления и инфекции на пикочните пътища. Това се дължи на наличието на проантоцианидини и флаваноли, които предотвратяват прикрепянето на бактерията Escherichia coli, към стените на пикочния мехур и пикочните пътища и спират образуването на устойчиви колонии. 
 
Най-често срещаните инфекции на уринарния тракт засягат пикочния мехур - цистит. В медицинските среди тези инфекции не се смятат за опасни, при положение, че се лекуват навреме и правилно. 
 
Когато не се обърне внимание на уринарната инфекция, микроорганизмите достигат бъбреците. Бъбречните инфекции са сериозни заболявания и при тях съществува риск от трайно увреждане на бъбреците. 
 
Проучването е публикувано в онлайн изданието на Colloids and Surfaces B: Biointerfaces.