През последните години червената детелина (Trifolium pratense) се наложи като ефективно и безопасно природно средство за намаляване тежестта на симптомите при менопауза. Проучванията показват, че билката е еднакво полезна и безопасна за прием през всички фази на климактериума.

 

Изключително благоприятното влияние на червената детелина върху менопаузалните оплаквания се обясняват с високото съдържание в тази билка на т.нанр. фитоестрогени.


 

Това са растителни аналози на женския полов хормон естроген. Неговата секреция в яйчниците постепенно отслабва през периода на пременопауза, за да достигне трайно ниските нива, отичтани през същинския климактериум и постменопаузата.

 

Естрогеновият дефицит провокира характерните за менопауза симптоми като топли вълни, нощно изпотяване, емоционален дисбаланс, проблеми със съня и вагинална сухота. В допълнение са налице и процеси без осезаеми прояви, като повишената загуба на костно вещество и намаляването на костната плътност.

 

Явявайки се структурни аналози на естрогена, фитоестрогените в състава на червената детелина имитират неговото действие в женския организъм и способстват за отслабване на менопаузалните симптоми. Допринасят и за редуциране на риска от остеопороза.

 

Екстракт от червена детелина под формата на отвари, тинктури или хранителни добавки се ползва успешно за балансиране на хормоналните нива на жената и като алтернатива на хормонозаместителната терапия. За разлика от синтетичните хормонални медикаменти, природните продукти с екстракт от червена детелина не показват странични взаимодействия и нежелани ефекти.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Продуктите от червена детелина оказват бърз ефект за подобряване състоянието на лигавиците на женското тяло, подобряване на насторението, либидото, състоянието на косата и кожата на жената. В основата на тези ползи стои благоприятното действие на червената детелина за възстановяване секрецията на лигавиците, стимулиране синтезата на колаген в кожата и спиране изтъняването и пресушаването на косата.

 

Видимите ползи от приема на продукти от червена детелина се появяват в рамките на няколкомесечен прием. Освен видимите обаче червената детелина носи и безценни общи ползи за жената в менопауза. Фитоестрогените в тази билка спират загубата на костно вещество, стимулират кръвообращението и подкрепят дейността на сърдечносъдовата система.

 

Макар да е известна основно със съдържанието на фитоестрогени, ползите от приема на червена детелина не се дължат единствено на тях. Комплексният позитивен ефект на червената детелина върху женския организъм се обуславя и от високото съдържание на редица полезни витамини и микроелементи – витамини В и С, хром, калций и магнезий.