Червената детелина (лат. Trifolium pratense) е многогодишно тревисто растение от семейство Бобови (Fabaceae). Тя има естествени местообитания в умерените пояси на Европа, Африка, Централна и Северна Азия. Има изпрвени стъбла, които достигат височина до 60 см и силно разклонена коренова система. Цъфти през летните месеци и началото на есента.

 

Действие и приложение. Червената детелина има хормонално въздействие върху двата пола. Съдържащите се в дрогата изофлавоноиди поддържат нивата на естроген или осигуряват плавната им промяна при жените с предменструален синдром или в менопауза. По този начин се елиминират дискомфортът и неразположенията, съпътстващи тези състояния като болки в гърдите, топли вълни и рязка промяна в настроението. Продуктите с червена детелина помагат при мастит, загуба на костна плътност при остеопороза и бяло течение. Спазмолитичният ѝ ефект я прави изключително подходящ продукт при болезнена менструация.


 

Естрогенното действие на червената детелина е причина за нейното използване като контрацептив в недалечното минало. Клинични проучвания сочат, че изофлавоните, намиращи се в червената детелина могат да променят продукцията и метаболизма на хормоните, клетъчната диференциация, растежните фактори и вътреклетъчните ензими. Проучвания сочат, че няколкомесечно лечение с червена детелина значително подобрява хормоналното състояние по време на менопауза.

 

Някои от уникалните свойства на червената детелина включват понижаване на кръвното налягане. Изследванията, свързани с използването на чай от червена детелина, показват значително намаляване на напрежението на артериите и кръвоносните съдове като по този начин се понижава стойността на кръвното налягане. Това може да помогне за предотвратяване на коронарна болест на сърцето и различни други сърдечносъдови заболявания.

 

Ако консумирате малките плодове на червената детелина, има много по-голяма вероятност да получите висока доза витамин С, отколкото ако консумирате чай. Витамин С е мощен бустер на имунната система и може да спомогне за стимулиране на производството на бели кръвни клетки и да засили имунната защита.

 

Химичен състав. Червената детелина се смята за един от най-богатите източници на изофлавони (водоразтворими фитохимикали, които действат подобно на естрогени и се намират в много растения). Около 20% от билката представляват фитоестрогените – формоненетин, генистеин, дайджезин и др. Освен фитоестрогените дрогата съдържа и калий, желязо, фосфор, магнезий, мед, хром, а също и витамини В3 и С, салицилова, кумаринова и кофеинова киселина.


Дрога. Всички части на билката имат лечебно действие. Те се изпозват в изсушен вид.