Сокът от червена боровинка е често препоръчван при инфекции на пикочните пътища и бъбреците. Според ново британско проучване обаче плодът е малко вероятно да повлияе за справяне с проблема. 

 
Учените анализират най-актуалните данни от проучвания по темата и стигат до заключението, че ползите от консумацията на плода са незначителни и засягат предимно жени с повтарящи се инфекции на пикочните пътища, но за да има ефект, те трябва да изпиват две чаши сок на ден в продължение на месец. 
 
Сокът от червени боровинки е използван за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища в продължение на десетилетия, въпреки че не са документирани конкретните ползи на плода. Според една от теориите, някои захари и флаваноли, които се съдържат в червените боровинки предотвратяват прикрепянето на бактериите, конкретно на Escherichia coli, към стените на пикочния мехур и пътища и образуването на устойчиви колонии. 
 
Според тайвански учени действието на боровинката върху бактерията продължава около 8 часа след поглъщането, което налага приема на няколко дози дневно, с цел да се постигнат положителни резултати.
 
Проучване от 2008 г. пък извежда резултат, че червените боровинки носят незначителни ползи за предотвратвяване на инфекции на пикочните пътища при жените. 
NEWS_MORE_BOX
 
За новия научен преглед експерти събират данни от 24 проучвания, които включват общо 4473 души. Участниците в тях приемат таблетки, капсули или сок от червени боровинки, а контролните групи - плацебо. 
 
Често срещан проблем в проучванията обаче е, че изследователските екипи рядко съобщават количеството на активната съставка в приеманите от участниците таблетки. По този начин не става ясно какво количество активно вещество е достатъчно, за да се получи положителен ефект, поясняват учените. 
 
Резултатите са отразени в сп. Cochrane Library.