Червеният кантарион (Centaurium Erythraea) е двугодишно растение, известно с лечебните си свойства още на древните гърци и римляни. Латинското име на билката произлиза именно от гръцката дума erythros (червено), насочваща към ярко червената окраска на билковия цвят.

 

В древността на червения кантарион са били приписвани свойствата на панацея, а съвременните анализи на състава му показват, че те далеч не са толкова преувеличени.


 

Най-сериозен фармакологичен интерес будят цветовете на червения кантарион. В тях се отчита висока концентрация на алкалоида генцианин, който притежава добре проучени противовъзпалителни свойства. Другата основна група биологично активни вещества в състава на билката са полифенолите

 

Червеният кантарион се използва основно за директно приготвяне на отвари или под формата на тинктура. И запарката, и тинктурата от червен кантарион са със силно изразен горчив вкус. Именно на него се приписват част от полезните свойства на червения кантарион.

 

Лечебното приложение на билката може да бъде както вътрешно, така и външно. Диапазонът на действие на червения кантарион е изключително широк, но най-често той се ползва за подпомагане лечението на:

  • Стомашни проблеми – запек, диспепсия, киселини, метеоризъм (повишено образуване на газове);
  • Чернодробни нарушения – затруднена детоксикация на организма, намалена секреция на жлъчен сок;
  • Урологични заболявания– камъни в бъбреците, подагра;
  • Артритни и други възпалителни състояния;

Външно отвара от червен кантарион се ползва успешно за ускоряване зарастването на упорити рани.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Горчивият вкус на запарката и тинктурата от червен кантарион подсигурява мощното им апетитовъзбуждащо действие. Благодарение на него билката се препоръчва като ефикасно природно средство при лечение на анорексия и други разстройства на храненето.

 

Полифенолите в цветовете на червения кантарион подсигуряват мощните антиоксидантни и детоксикиращи свойства на билката. Те помагат за неутрализирането на свбодните радикали, както и за свързването и по-лесното изнасяне на тежките метали от тялото.

 

Независимо от формата, под която се приема, се изискват поне няколко седмици, преди червеният кантарион да донесе оптималните очаквани ползи. Лабораторни изследвания показват, че за повишаване на ефекта червеният кантарион може да се приема успоредно с отвари от други билки като лайка, лечебна ружа и блатен тъжник.