Черната боровинка (лат. Vaccinium myrtillus) е листопадно храстче от семейство Пиренови (Ericaceae). На височина достига до 40 см, стъблата са силно разклонени, клонките са с кафяво-зеленикава кора. Листата са последователни с яйцевидна форма, 1 до 3 см дълги. Плодовете са сферични със синкаво-черен цвят. Видът е разпространен по каменисти и скалисти поляни и иглолистни гори. Среща се в планините из цяла България. Боровинката е разпространена и в Мала Азия, Кавказ, Сибир и Северна Америка.

 

Действие и приложение. Черната боровинка е богат източник на антоцианини. Те са водоразтворими флавоноидни съединения, отговорни за цвета на растението. Притежават редица ползи за здравето. Осигуряват защита от мутации в ДНК, възпрепятстват липидната пероксидация, понижават капилярната пропускливост и укрепват мембраните им като стабилизират тяхната структура, подобряват метаболизма, стабилизират колагена в сухожилията и т.н.


 

Черната боровинка поддържа очното здраве. Точният механизъм все още не е напълно известен. Предполага се, че съставът на боровинките подобрява доставянето на кислород, деактивира действието на свободните радикали, които могат да разрушат колагена, влизаш в структурата на очната ябълка. Тези плодчета подобряват функциите на конусчетата и пръчиците. Френско проучване, направено сред пилоти от военно въздушните сили, разкрива, че употребата на екстракт от боровинки значително подобрява нoщното зрение и повишава зрителната острота.

 

Други изследвания на индивиди с пигментоза на ретината и кокоша слепота демонстрират подобрение във визуалните възприятия. Редовната употреба на екстракт от боровинки може да предложи значителна защита срещу развитието на глаукома, поради благоприятния си ефект върху колагена и антиоксидантните свойства. Старческото перде е друго заболяване, което се повлиява изключително добре от антоцианините в черните боровинки. Те имат както превантивен така и терапевтичен ефект при перде.

 

Химичен състав. Черните боровинки са богат източник на антоцианини, но те са още източник на дъбилни вещества, пектин, витамини А, С, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина, бета-каротин и минерали - магнезий, цинк, желязо, хром, селен, натрий, калий, мед и др.

 

Дрога. Използваемата част на растението са плодовете и листата. Плодовете се събират след пълното им узряване. Листата се берат през пролетта, изсушават се на сянка или в сушилня.