Черният чай (лат. Camelia sinensis) е вечнозелен храст от семейство Чаеви (Theaceae), който на височина може да достигне до 10м. Видовете, отглеждани в плантации достигат височина не повече от 1 до 3м. Листата са последователни, цветовете са бели или розови с приятен аромат. Родината на чаения храст е Южен Китай. Днес той се отглежда по целия свят, но сред най-големите производители са Индия, Шри Ланка, Пакистан и Китай.

 

Действие и приложение. Чаят действа възбуждащо на сърдечната дейност и дишането. Ободряващото му действие се дължи на кофеина. Чаят се употребява като напитка под форма на запарка. Отпадъци от чаеното производство се използват и за производство на кофеин.Приет в големи количества черният чай може да предизвика раздразнителност и безсъние, поради съдържанието си на кофеин. Едновременно с това той действа като силен диуретик.
Британски учени са открили, че черният чай редуцира нивата на кортизол (хормонът на стреса) в кръвта.

 

Изследването е показало, че нивата на кортизол на пиещите чай спадат по-бързо, отколкото на тези, които не пият. Изследването обхваща 75 младежи, които били разделени на две групи. Те останали под наблюдение в продължение на 6 седмици. Едната група е пиела кофеинова чаена напитка с плодов вкус, направена от съставките, намиращи се в черния чай. Другата група получила плацебо, съдържаща кофеин с вкус на чай, но без да съдържа истинска чаена субстанция.

 

Двете групи били подложени на стресови ситуации – възможна безработица, обвинение в кражба от магазин и други инциденти. След това групите трябвало да дадат своя устен отговор и да обосноват отговора си пред камера. През това време изследователите премерили кръвното им налягане и нивата на кортизол. И при двете групи се наблюдава значително повишение на кръвното налягане. Но около час след инцидентите при групата, в която пиели чай, нивата на кортизол спаднали с почти 50 %, докато при другата група нивата били спаднали с едва 25%

 

Химичен състав. В черния чай се съдържа от 2 до 5% кофеин, малки количества теобромин и теофилин. В дрогата се съдържат още танини, флавоноиди, етерично масло, витамини С, В1, В2, никотинова и пантотенова киселина.

 

Дрога. Използваемата част са листата, които се събират 3 до 5 пъти годишно.

 

Библиография:
1. Pharmacognosy, 1st Edition, Fundamentals, Applications and Strategies, Authors: Simone Badal McCreath Rupika Delgod