Черният бъз (Sambucus nigra) е храст или дърво с височина от 2 до 6 м. от семейство Бъзови (Caprifoliaceae). Листата са срещуположни, сложни, нечифтоперести. Цветовете са събрани в щитовидни съцветия на върха на клонките. Плодът е черно-виолетова сочна ягода. Видът се среща в цяла Европа. У нас расте по влажни места, из храсталаци и в населени места.

 

Действие и приложение. Черният бъз е едно от най-използваните растения през есенно-зимния сезон. Той силно повишава имунитета и намалява периода на оздравяване. Ползите за здравето на по-възрастните растения се изразяват в бързо подобряване на състоянието при настинките, грипни състояния, синузит, включително и хронична умора.


 

Когато се използва в рамките на първите 48 часа от появата на симптомите, екстрактът намалява продължителността на грипни и простудни заболявания, като симптомите се облекчават средно 4 дни по-рано.

 

Черният бъз е отличен имуностимулатор. Плодовете съдържат химични съединения, наречени антоцианидини, за които е известно, че имат имуностимулиращи ефекти. Екстрактът от бъз е доказал, че е безопасен, ефикасно и рентабилно лечение както за симптомите на настинка, така и за грипа.

 

Проучване от 2016 година, публикувано в научното списание „Nutrients“, показва, че добавките от черен бъз могат да намалят продължителността и симптомите на настинка. Няколко проучвания са доказали, че екстрактът от черен бъз е много ефективен за смекчаване на грипоподобните симптоми. По-специално, флавоноидите в екстракта от бъз се свързва с въздействието си върху човешкия грипен вирус H1N1, както и вируса на инфлуенца по птиците H5N1.

 

Проучване от 2009г. разделя включените пациенти на две групи. Едната група получавала ежедневно четири дози от 175 мг патентован екстракт от черен бъз, а другата група получавала плацебо. Групата третирана с екстракт от бъз показва значително подобрение при повечето симптоми. При плацебо групата не се наблюдава подобрение, дори някои от симптомите се задълбочават, което показва ефективността на екстракта от бъз при грипни състояния.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа флавоноиди, гликозиди, фенолни киселини. В по-малки количества се съдържат етерично масло, слузни и дъбилни вещества и др.

 

Дрога. За медицински цели се използват цветовете, които се берат преди пълното им разцъфтяване (май-юни), плодовете (берат се през първите есенни дни) и листата.