В скандинавските легенди се разказва за майката – пазителка на черния бъз (Sambucus nigra). Едно от имената ѝ е „Старата лейди“. Според поверието тя е горска нимфа, която живее в ствола и клоните на растението. Пазителката има магични сили и с тях превръща растението в лечебно.

 

Черният бъз е широко разпространен храст с бели цветове и наситено черни плодове. Използваме почти всички части на растението. Цветовете съдържат витамин C, дъбилни вещества, етерично масло. Плодовете пък са богати на провитамин А, витамини от група B, каротини, флавоноиди, желязо.


 

Широката му употреба се свързва с имуностимулиращите му свойства, които се дължат на витаминният състав и флавоноидите. Приет превантивно, черният бъз засилва съпротивителните фумкции на организма и значително намалява респираторните заболявания. Той е един от най-често използваните имуностимулатори в детска възраст. В аптеката можем да намерим черен бъз под формата на сироп, желирани и дъвчащи таблетки, или сок. 

 

Запарката от листата има потогонно действие, което допринася за по-бързото възстановяване при респираторните заболявания като настинка, кашлица, грип.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Черният бъз е едно от най-използваните растения за превенция при хора с хроничен бронхит.
 

Външно приложение. Растението има добре изразено бактерицидно, антисептично и противовъзпалително действие. В миналото се използвало за лечение и дезинфекция на изгаряния и порезни рани.

 

Противовъзпалителният му ефект оказва благоприятно действие при отити. Намалява болката и възпалението. Стрити изсушени листа могата да се използват като кръвоспиращо средство при леки порязвания и при кръвотечения от носа.

 

Черният бъз е включен в състава на натурални шампоани против косопад. Твърди се, че продължителното му използване намалява косопада и укрепва структурата на косъма.

 

В много домове бабите ни приготвят сладка сиропи и сокове от бъз. Задължително е да споменем, че неузрелите плодове на растението са отровни. Бъдете внимателни при използването му.