Шистозомиазата е тропическа болест често пренебрегвана от здравните власти. Тя се разпространява сред бедното население на страните от третия свят като всяка година заболелите наброяват над 200 милиона. И въпреки това има само няколко лекарства, които могат да лекуват болестта.

 

Шистозомиазата се неглижира и от самите заболели. Инфекцията започва бавно и безсимптомно. Причинителите на заболяването (плоски червеи) пенетрират по кожата на хора, които работят, плуват или имат друг контакт със заразена вода. Заразеният не се чувства болен, дори не подозира, че е заразоносител.


 

Стандартното лечение се извършва с лекарство, наречено Praziquantel.
Но какво ще кажете, ако чай от определено растение може да замени медикаментозното лечение?

 

Пам Уедърс, биолог от Политехническия институт в Уорчестър, прекарва дълго време в изследвания как артемизининът и другите деривати в растението пелин атакуват причинителите на малария, а също и паразитите, отговорни за заболяването шистозомиаза.

 

Съвместно с нейни колеги провеждат проучване в Демократична република Конго, което включва 800 души, всички имат заболяване шистозомиаза. Половината били лекувани с лекарство, останалата половина – с чай от пелин.

 

В последната си публикация тя показва реултатите от проучването. Чаят от пелин може да лекува шистозомиазата по – бързо и с по – малко странични ефекти в сравнение с повечето конвенционални медикаменти.

 

Пациентите трябвало да пият запарка от пелин ежедневно в продължение на седмица. След седем дни се взема фекална проба, която установява дали лечението е успешно. Резултатите и при двете групи показали, пълно излекуване.

 

Но групата, която е лекувана с чай от пелин показва по-бързи резултати и почти никакви странични ефекти. Чаят се отразява много по-добре на пациентите в сравнение с лекарствата.

 

Медикаментозното лечение с Praziquantel може да причини главоболие, гадене и умора.

 

Като оплакване отстрана на пациентите се регистрира горчивият вкус на пелина. Някои го харесват, но други го ненавиждат и трудно се справят с пиенето му.


Друго предимство на пелина е, че той расте в много от тропическите страни, където шистозомиазата е много разпространено заболяване.