Запекът е неприятно състояние, носещо не малък дискомфорт. Преди да посегнете към предлаганите в аптеките средства при положение, че ходенето по голяма нищо е веднъж на 3 дни е добре да преразгледате някои ключови моменти в стила си на живот. Има няколко основни правила, които осигуряват необходимата перисталтика.

 

Задължително е през деня да се приемат достатъчно течности 2 ½ – 3 литра, като при топло време и повишена физическа дейност количеството нараства. 


 

Червата са лениви, когато оставяме тялото си лениво. Не се изисква сериозно спортуване, но 30 минути бягане поне 3 пъти седмично може да има търсения ефект върху перисталтиката. Трето правило е, храненето да е разнообразно и задължително да включва достатъчно фибри. Те се осигуряват най-вече чрез консумация на зеленчуци и плодове. Сред тях има и затягащи. Морковът е известен с този ефект, при някои по същия начин действа и смокинята, но при други тя има точно противоположния ефект. Наблюдавайте как реагира храносмилателната ви система на определени плодове и зеленчуци и избягвайте тези, които могат да затормозят моментното ви състояние. Варивата са един от най-подходящите източници на фибри. На втора линия в справянето със запека идват билковите чайове. (Към първа част на материала)

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

  • Черен, зелен чай или кафе. Кафето и стимулиращите чайове също имат лаксативен ефект заради съдържанието на кофеин. Той има действието да стимулира перисталтиката на червата. Срещу запек имат ефект приети сутрин преди закуска, като топла напитка. Тези напитки не са подходящи за хора склонни да повишават артериалното налягане.
  •  Корен от женско биле или лечебна ружа. Чаят получен от корен на билката женско биле подсилва храносмилателната система. Освен това има противовъзпалителен ефект, което подпомага храносмилателния процес. Приема се след хранене. Подобен ефект притежава и чаят от корен на лечебна ружа, обикновено използвана заради слабителните свойства в лечебните билкови смеси за целта. Препоръчително е да се приема вечер.
  • Лайка. Заради успокояващия ефект чаят от лайка след хранене или в края на деня може да има благоприятно въздействие и върху стомашно-чревния тракт. Отпуска мускулите на червата и ускорява процеса на придвижване на храната в червата.
  • Магданоз. Това растение повече познато като подправка носи лечебния ефект на билките. Чаят от листа или семена на магданоз облекчава запека. Като цяло магданозът е подходящ за консумация при различни храносмилателни разстройства. Предпазва от  лош дъх и метеоризъм, когато се дъвчи пресен по-продължително.