Чаят от билката Ройбос е доказана здравословна напитка, консумирана от милиони хора, първоначално в родината му - Южна Африка, а в днешно време се употребява и в световен мащаб.


Ройбос съдържа над 10 вида антиоксиданти. Богат е на калий, калций, желязо, мед, магнезий, цинк и натрий. 


Екстрактът от зелен ройбос е богат на биофлавоноиди, съдържащи полифенолни антиоксиданти и фенолни киселини, които са мощни "ловци" на свободни радикали. Има противовъзпалителни свойства и ефективно въздействие върху намаляването на алергичните симптоми при астма, сенна хрема и екзема. Често се използва при бебета, алергични към мляко.Ройбос действа успокояващо на централната нервна система, защитава мозъчните функции. Предпазва от храносмилателни и дихателни инфекции, подсилва имунната система и понижава високото кръвно налягане.


Действа като антидепресант, намалява физическото и психическото напрежение, облекчавайки състояния на раздразнителност, безсъние, лека депресия и главоболие.


Екстрактът е ползотворен при стомашни киселини, запек, повръщане, гадене и стомашни язви. Той има мек термогенен ефект и спомага метаболизма на мазнините. Той помага за балансиране на кръвната захар и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.


Зеленият ройбос благоприятства за здрава кожа, коса, нокти и зъби.


Неговите предпазни и регенериращи свойства забавят процеса на стареене и позволява да запазим младежкото излъчване за по-дълго време.


Чаят е с нискокалорично съдържание, което го прави подходяща напитка за хора, които спазват диетичен хранителен режим.