Орехът (Juglans regia) е дърво със силно разклонена корона, достигащо височина до 30 м среща се предимно в долния планински пояс. Култивира се на много места в Европа, Северна Африка и Азия. Открай време народите почитат ореха като ценна храна и лекарство. Наричали го гръмоломник, защото осигурявал подслон при мълнии и проливни дъждове и дебела сянка в силните летни горещини. Хората вярвали, че под дървото не трябва да се заспива, тъй като сянката му ставала сборище на самодиви. Въпреки зловещите поверия, по традиция орехът е символ на плодородие и дълъг живот.

 

Действие и приложение. Орехът е уникално растение във всяко отношение, защото всичко в него може да се използва за медицински цели, от короната до листата. Така например незабележима част като ореховите преградки имат и лечебни свойства. В народната медицина широко се използва отвара и тинктура от орехови преградки. Те се използват за лечение на: хормонални нарушения, йоден дефицит в организма, колит, наднормено тегло, високо кръвно налягане и много други състояния.


 

Листата и неузрелите плодчета също намират приложение в народната медицина. Те имат противовъзпалително, адстрингентно и тонизиращо нервната и храносмилателната система действие. Листата се прилагат предимно външно при рахит, екземи, възпаления на венците, кожата, при хемороиди, за укрепващи бани и др.

 

Черупките от ореха също имат лечебни свойства. Те се използват за лечение на стомашни язви и упорита, суха, непродуктивна кашлица. За успокояване на кашлица е достатъчно да счупите 3-4 ореха, без да ги почиствате от люспите, оставете ги да врат във вода около 10 мин. А след това оставете чая да престои 15 мин.

 

Ореховите ядки са пълноценна и полезна храна за всеки ден. Хората, които ядат сурови ядки всеки ден не страдат от високо кръвно, ядките понижават нивата на холестерола, те защитават здравината на костите и предотвратяват образуването на камъни в жлъчката. Консумацията на 5-6 ореха преди храна намалява апетита, което се използва в много диети.

 

Химичен състав. В листата се съдържат 5-9% танини, главно елаготанини, фенолни киселини, етерично масло, витамин С, РР, каротен и др. Ядките се богати на омега мастни киселини, съдържат още мед, манган, желязно, магнезий, антиоксиданти, протеини, мазнини и много витамини, ореховите преградки са източник на йод.