Липса на слънчева светлина, ниски температури и намален престой на открито – три от  основните причини за поява на т.нар. „зимна депресия“, която се характеризира с чувствителност към светлина, раздразнителност, бързонастъпваща умора и силна липса на енергия. Добро противодействие на тези симтоми оказва чаят от коприва. 
 
Копривата, подобно на спанака, е изключително богата на желязо, витамини А и С, калий и манган. Само в 100 грама сварена коприва се намират около 334 мг калий или 9% от препоръчителния дневен прием и още: желязо – 9%;  манган - 39%; витамин А – 48%; магнезий - 14%; фосфор – 7%.
 
Калият спомага за по-добър контрол над кръвното налягане като поддържа еластичността на кръвоносните съдове и регулира отделянето и действието на голям брой хормони. Именно в  липсата на калий се корени мускулната слабост, пониженото време за реакция и нарушеният електролитен баланс.
 
Манганът, от своя страна активира ензимите, отговорни за усвояване на някои основни хранителни вещества, включително биотин, тиамин, аскорбинова киселина и холин. Също така катализира синтеза на мастни киселини и холестерол, улеснява метаболизма на протеините и въглехидратите и влияе на нивата на половите хормони.
NEWS_MORE_BOX
 
Фосфорът има предимно структурна функция в изграждането на нуклеинови киселини и клетъчни мембрани, но участва активно и в енергийния метаболизъм чрез производството на аденозин трифосфат - молекула, която е основен източник на енергия за тялото.
 
Сънливостта при зимната депресия се корени както в липсата на слъчнева свелтина, така и в пониженото количество желязо, което приемаме с храната си. То е жизнено необходимо за формирането на червени кръвни клетки и доставянето на кислород до всички органи и тъкани.
 
За приготвянето на чай от коприва са необходими само билката и вряла вода, с която да се залее. На литър вода се слагат между 1 и 3 супени лъжици от сушената коприва. Важно е да се отбележи, че чаят не бива да се подслажда по никакъв начин – това би намалило абсорбцията на много от полезните вещества от организма.